Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

19. 08. 2022. 15:00 >> 15:01

SA 14 NA 13 ODSTO

Turska snizila kamatne stope uprkos visokoj inflaciji

Centralna banka Turske snizila je kamatnu stopu, uprkos tome što inflacija u državi iznosi čak 80 odsto.

Niska kamatna stopa je posljedica stavova predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji su u suprotnosti s ekonomskim zakonitostima.

Kamatna stopa je snižena sa 14 na 13 odsto, što se desilo nakon Erdoganovog poziva da troškovi zaduživanja budu što niži, prenosi Klix.ba.

On smatra da se niskim kamatnim stopama može podstaći ekonomski rast, investicije i izvoz.

To je u suprotnosti sa stavom ekonomista da se višim kamatnim stopama može sniziti inflacija.

Centralne banke širom svijeta su povisile kamatne stope. Između ostalih, to su učinile centralne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u kojima inflacija iznosi 8,5 odsto i Velika Britanija u kojoj inflacija iznosi 10,1 odsto.

Inflacija od 80 odsto je pogodila veliki broj Turaka. Cijene energije, hrane i stanarine su vrlo visoke, a snižavanje kamatne stope je za posljedicu imalo da lira dodatno izgubi na vrijednosti u odnosu na dolar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније