Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Anadolija ]

17. 08. 2022. 11:52 >> 11:48

SUNAK I TRAS ZA UNIJU

Kandidati za britanskog premijera protive se novom referendumu o nezavisnosti Škotske

Kandidati za lidera Konzervativne stranke Velike Britanije Riši Sunak i Liz Tras izjavili su kako neće dozvoliti novi referendum o nezavisnosti Škotske ukoliko budu izabrani za britanskog premijera.

Njih dvoje su naizmjenično odgovarali na pitanja škotskog novinara, kao i publike, tokom debate koja je u utorak održana u Pertu u Škotskoj.

"Ako budem izabrana za premijerku, neću dozvoliti još jedan referendum o nezavisnosti", rekla je Tras.

Dodala je da je glasanje 2014. bilo jedanput u generaciji i da bi se, umjesto da se "zalaže za još jedan referendum", škotska prva ministarka Nikola Sturdžeon trebala baviti "stvarnim pitanjima u Škotskoj".

"Smatram sebe djetetom unije i po meni mi nismo samo komšije, već porodica. Nikada neću dozvoliti da se naša porodica razdvoji", rekla je Tras.

Sunak je na isto pitanje odgovorio kako ne može zamisliti okolnosti u kojima bi dozvolio održavanje novog referenduma.

“Živimo u uniji koja je, naravno, tu po saglasnosti i demokratiji, i ja to prihvatam. Ali jednostavno ne smatram da iko misli da je sada ili bilo kada u bliskoj ili dalekoj budućnosti vrijeme da se fokusiramo na to”, rekao je Sunak.

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke trenutno glasaju o svom sljedećem lideru, koji će ujedno postati i sljedeći premijer Velike Britanije.

Prema internim anketama Tras vodi s određenom razlikom.

Novi lider Konzervativne stranke, a tako i premijer, biće imenovan 5. septembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније