Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

13. 08. 2022. 12:57 >> 12:54

ZVANIČNA STATISTIKA

Pad britanske ekonomije u drugom kvartalu

Ekonomija Velike Britanije pala je u drugom tromjesečju, a rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju zemlju.

Službene brojke objavljene u petak pokazuju da se bruto domaći proizvod (BDP) smanjio 0,1 odsto tromjesečno u druga tri mjeseca ove godine, što je manje od pada od 0,3 odsto koji su očekivali analitičari.

To dolazi nakon što je BDP porastao 0,8 odsto u prvom kvartalu ove godine, prenosi SEEbiz.

Prošle sedmice je Banka Engleske upozorila da očekuje da će britanska ekonomija u četvrtom tromjesečju ući u najdužu recesiju od globalne finansijske krize. U međuvremenu se predviđa da će inflacija u oktobru dostići vrhunac iznad 13 odsto.

Mjesečne procjene pokazale su da je BDP pao 0,6 odsto u junu, manje od konsenzusnih predviđanja od 1,3 odsto, ali manje od revidiranog rasta od 0,4 odsto u maju.

“Britanski rast stagnira, jer se ekonomija suočava sa izazovima zbog ozbiljnog pada realnog dohotka usred povišene inflacije i viših kamatnih stopa,” rekao je Hussain Mehdi, makro i investicijski strateg u HSBC Asset Management.

On je dodao da će biti teško da se izbjegne recesija, posebno s rizicima rasta cijena energije koji idu u zimu.

Predviđa se da će gornja cijena energije u Velikoj Britaniji dostići 4,27 hiljada GBP ili 5,19 hiljada USD, prema konsultantskoj kući Cornwall Insight, što bi milione domaćinstava ostavilo u nevolji s plaćanjem računa.

Međutim, usprkos makroekonomskim vjetrovima, HSBC podupire britanske dionice s velikom tržišnom kapitalizacijom kako bi ove godine nastavile nadmašivati rezultate s obzirom na izloženost robe, vrijednosti i obrambenom sektoru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније