Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

08. 08. 2022. 17:55   >>  17:51

GUTEREŠ

Države da se obavežu da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je da se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više decenija i pozvao države da se obavežu da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje.

Gutereš je, na konferenciji za novinare u Tokiju, komentarišući izvještaje o ponovnom ruskom granatiranju elektrane Zaporožje u Ukrajini, kazao da je svaki napad na nuklearno postrojenje „samoubilački“, prenosi Hina.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporožja, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla da ugrozi životnu sredinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Ruske vojne snage su zauzele pogon u Zaporožju na početku rata, ali u njoj još rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reactor, iako nije ustanovljeno curenje radioaktivnih materija.

Obje strane su se u subotu međusobno optuživale za „nuklearni terorizam“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније