Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

03. 08. 2022. 23:21   >>  23:23 1

GODIŠNJICA EKSPLOZIJE U BEJRUTU

Papa: Istina se ne može sakriti

Papa Franjo je obilježio drugu godišnjicu eksplozije u bejrutskoj luci, ocijenivši da istina i pravda "ne mogu nikada da se sakriju", očito aludirajući na zastoj u istrazi te katastrofe.

Poglavar Rimokatoličke crkve je to rekao na kraju nedjeljne audijencije, prve poslije jednomjesečne ljetnje pauze.

Podsjetivši na sjutrašnju godišnjicu papa je rekao da se moli za porodice žrtava "katastrofalnog događaja i dragi libanski narod".

"Molim se da svako može da nađe utjehu u vjeri i pravdi i istini koja se nikada ne može sakriti", rekao je on.

Prije dvije godine eksplodiralo je gotovo 3.000 tona visokoeksplozivnog materijala, amonijum nitrata, koji se koristi kao đubrivo, nepropisno uskladištenog u luci u glavnom gradu Libana.

Bila je to jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u svijetu u kojoj je poginulo 215 ljudi, a više od 6.000 je ranjeno i razoreni su djelovi Bejruta.

Istraga eksplozije je već mjesecima blokirana, jer su libanski političari osigurali da do sada niko ne bude pozvan na odgovornost.

Mnogi Libanci za tragediju krive dugogodišnju korupciju vlasti i loše upravljanje.

Papa Franjo pomolio se da se Liban ponovo rodi i da bude istinska "zemlja mira i pluralizma gdje različite zajednice mogu da žive u bratstvu".

Osamdesetpetogodošnji papa planirao je da posjeti Liban prošlog proljeća, ali je zbog povrede koljena odložio put, a novi datum nije određen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније