Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Slobodna Evropa/M.V. ]

30. 06. 2022. 22:14 >> 22:27
11

SVJETSKI MEDIJI

NATO se sprema za suočavanje s prijetnjom iz Kine

Na samitu u Madridu NATO bi mogao označiti Kinu kao "sistemski izazov" za sigurnost članica u dokumentu takozvanog strateškog koncepta koji definiše prioritete Alijanse za narednu deceniju. Prethodna verzija, objavljena 2010. godine, nije spominjala Kinu dok se za novu pažljivo razmatra definisanje sigurnosnih pitanja vezanih za Kinu kako bi se izbjegla retorika koju bi neki saveznici smatrali previše zapaljivom, pišu svjetski mediji.

Peking će biti označen kao "izazov našim interesima, našoj sigurnosti i našim vrijednostima" kada se 30 lidera NATO-a slože oko "strateškog koncepta" alijanse do 2032. godine, na samitu koji je počeo u utorak, 28. juna u Madridu, piše Fajnenšl tajms. 

Lideri NATO-a će ove sedmice razgovarati o tome kako da uravnoteže sve veću prijetnju kineskog vojnog napretka i novih sajber sposobnosti, kao i globalne krize, uključujući zabrinutost za snabdijevanje hranom i energijom, s opasnošću koju predstavljaju Rusija i rat u Ukrajini. 

O ovim temama ranije je govorio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније