Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

29. 06. 2022. 12:12 >> 12:34
1

VOĐE ALIJANSE

NATO jača snage u istočnoj Evropi

Vođe NATO-a izjavile su da jačanje snaga Alijanse u istočnoj Evropi kao zaštita od Rusije predstavlja ključni prioritet samita u Madridu.

Britanski premijer rekao je pri dolasku na razgovore u kongresnom centru u Madridu da NATO treba da "nauči lekcije iz prošla tri mjeseca i da uvidi potrebu da revidira položaj na istočnom krilu".

Poljski predsjednik Andžej Duda rekao je da će posvećenost NATO da u velikoj mjeri poveća svoje snage za brzo reagovanje za članice najbliže Rusiji učiniti Evropu "bezbjednijom".

"Rusija je prijetnja za Evropu i ne samo za Evropu već za cijeli NATO", rekao je Duda.

NATO je najavio da će pojačati svoje snage za brzo reagovanje sa 40.000 na 300.000 vojnika na istočnom krilu, što uključuje poljske granice sa Ukrajinom i Bjelorusijom, saveznicom Rusije.

Današnja radna sesija samita će biti usmjerena na to kako NATO može da pruži veću podršku Ukrajini.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će članice Alijanse i drugi nastaviti da podržavaju Ukrajinu i njenu sposobnost da se brani od Rusije "koliko god to bude bilo potrebno".

On je u izjavi na početku radnog dijela NATO samita u Madridu rekao da Alijansa i "mnoge, mnoge druge zemlje" složile da je Rusija narušila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine kada je napala 24. februara.

"Zato je ispravno da zemlje okupljene ovdje, i mnoge druge doprinose sa finansijskim sredstvima, humanitarnom pomoći, ali takođe obezbjeđenjem oružja koje je Ukrajini potrebno da se brani", rekao je Šolc.

"Mi ćemo to činiti koliko dugo i intenzivno je potrebno da Ukrajina može da se brani", dodao je on.

Skup, koji okuplja više od 40 svjetskih vođa, počeo je sinoć u Madridu i traje do sjutra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније