Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ RSE ]

27. 06. 2022. 23:54 >> 23:52
1

RINAT AHMETOV

Ukrajinski milijarder tuži Rusiju zbog gubitaka uzrokovanih ratom

Najbogatiji čovjek Ukrajine Rinat Ahmetov podnio je Evropskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Rusije, tražeći odštetu za gubitke uzrokovane invazijom Moskve na Ukrajinu.

Ahmetovljeva holding kompanija System Capital Management (SCM) navela je u saopštenju 27. juna da je tajkun izgubio milijarde dolara u poslovanju otkako je Rusija pokrenula rat prije više od četiri mjeseca.

"Kao vlasnik Azovstala i mnogih drugih industrijskih objekata koji su bili na meti ruskih oružanih snaga koje su napadale, gospodin Ahmetov nastoji da osigura da Rusija bude smatrana odgovornom za uništenje koje izaziva širom Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ruske trupe zauzele su u maju čeličanu Azovstal u lučkom gradu Marijupolju na jugoistoku Ukrajine nakon opsade koja je trajala sedmicama dok su ukrajinski borci pružali otpor iz unutrašnjosti fabrike.

Ahmetov takođe traži od suda da "spriječi Rusiju da se uključi u daljnju blokadu, pljačku, preusmjeravanje i uništavanje žitarica i čelika" koje proizvode njegove kompanije, navodi se u saopštenju.

"Zlo ne može proći nekažnjeno. Zločini Rusije protiv Ukrajine i našeg naroda su nevjerovatni, a oni koji su krivi za njih moraju biti pozvani na odgovornost", rekao je Ahmetov, a prenosi System Capital Management.

U saopštenju se navodi da Ahmetov traži kompenzaciju od Rusije za "gaženje njegovih imovinskih prava". Takođe se navodi da, iako se precizan iznos štete još ne može procijeniti, "predviđa se da će gospodin Ahmetov dobiti milijarde dolara od Ruske Federacije zbog kršenja njegovih ljudskih prava".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, odgovarajući na pitanje u vezi sa tužbom Ahmetova, novinarima u Moskvi rekao da Rusija više nije pod jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava, koji se nalazi u Strazburu, Francuska.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 11. juna zakon prema kojem Rusija neće slijediti odluke Evropskog suda za ljudska prava donesene nakon 15. marta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније