Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ n1 ]

26. 06. 2022. 17:26 >> 17:24
1

ZBOG ANKSIOZNOSTI

Australija razmatra zabranu fizičkog kažnjavanja djece

Roditeljima u Australiji moglo bi se zabraniti fizičko kažnjavanje djece, nakon što je studija pokazala da to dovodi do povećanog rizika od anksioznosti.

Šest od deset Australijanaca reklo je da su kao djeca bili udareni najmanje četiri puta, navodi studija australijskog katoličkog univerziteta, sprovedena među 8.500 ljudi u dobi između 16 i 24 godine, prenosi Zadovoljna.rs.

Studija je pokazala da su žene koje su fizički kažnjavane kao djeca imale 1,8 puta veću vjerovatnoću da će patiti od depresivnih poremećaja i 2,1 puta veću vjerovatnoću da će biti anksiozne.

Kod muškaraca je gotovo dvostruko veća vjerovatnoća da će, kao posljedicu tjelesnog kažnjavanja u dječijem uzrastu, doživjeti depresiju i anksioznost.

Direktor Instituta za studije zaštite djece i profesor sa australijskog katoličkog univerziteta Deril Higins sada predvodi apel da se udaranje djece proglasi nezakonitim.

"Vrijeme je da promijenimo zakone i osiguramo da djeca budu sigurna od nasilja u svom domu. Ako želite da smanjite nelagodnost na nivou populacije za žene i muškarce, nemojte ih udarati kao djecu. Postoji stvarna veza između fizičkog kažnjavanja i trenutnog i doživotnog iskustva mentalnog zdravlja", rekao je Higins za ABC Radio Melbourne.

Higins se zalaže da roditelji koriste pozitivne tehnike kako bi disciplinovali svoju djecu.

Trenutno roditelji u Australiji smiju da tuku svoju djecu, ali pod određenim uslovima. Fizičko kažnjavanje smije da boli samo kraći trenutak, a djecu ne smiju da udaraju po glavi ili vratu.

Trenutno su 62 zemlje u svijetu proglasile fizičko kažnjavanje nezakonitim, uključujući Škotsku, Švedsku i Južnu Koreju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније