Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Mina ]

23. 06. 2022. 13:41 >> 13:41

DANAS ODLUKA

SZO o proglašenju vanredne situacije zbog majmunskih boginja

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaće se danas kako bi procijenili da li epidemiju majmunskih boginja treba proglasiti za vanrednu situaciju po javno zdravlje, kao što je to bio slučaj sa pandemijom Kovid-19, javio je Rojters.

Do sada je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija.

To su pandemija Kovida-19, izbijanje ebole u Demokratskoj Republici Kongo 2019., virus Zika 2016., poliomijelitis ili dječija paraliza i epidemija ebole u Zapadnoj Africi 2014. godine i H1N1 virus ili svinjski grip koji je izazvao pandemiju 2009. godine.

Ako bi se to desilo, bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje čiji je cilj da se ograniči dalje širenje bolesti, a to bi istovremeno bio signal i zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete zdravstvenih službi.

SZO definiše vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja kao vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled međunarodnog širenja bolesti i da potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kazao je ranije da je jasno da postoji neobična situacija, jer se virus sada ponaša drugačije i da se majmunske boginje pojavljuju u sve većem broju država, zbog čega je potreban koordinisan odgovor.

Stručni komitet daje preporuku, ali konačnu odluku o proglašenju vanredne situacije po javno zdravlje od međunarodnog značaja, donosi Gebrejesus, navodi Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније