Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ I. P. ]

22. 06. 2022. 20:15   >>  20:13

U PARLAMENTU

Bugarskoj vladi izglasano nepovjerenje

Bugarskoj vladi liberalnog premijera Kirila Petkova danas je izglasano nepovjerenje u parlamentu, čime je zemlja ušla u novu političku krizu poslije tri izbora prošle godine.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja podržalo je 123 poslanika, dok je 116 bilo protiv od 240 članova Parlamenta, objavio je potpredsjednik Parlamenta Miroslav Ivanov. 

Opoziciona partija desnog centra GERB podnijela je zahtijev za glasanje o nepovjerenju prošle nedjelje optužujući vladu za loše vođenje javnih finansija i ekonomske politike i nemogućnošču da obuzda rastuću inflaciju. 

Premijer Kiril Petrov, poslovni čovjek obrazovan na Harvardu, formirao je četvoročlanu koalicionu vladu u decembru. On se zalagao za rješenje bilateralnog etničkog-kulturnog spora zbog koga je blokiran napredak Sjeverne Makedonije na putu za EU. 

Četrdesetdvogodišnji Petkov koji je obećao da će se boriti protiv korupcije zauzeo je snažan pro-Nato i pro-Evropski stav od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, što je neuobičajen stav za zemlju sa tradicionalno prijateljskim stavom prema Moskvi, prenosi Rojters. 

Analitičari predviđaju da bi nova vlada imala neutralniju poziciju prema Rusiji.

"Ovo glasanje je samo mali korak na dugom putu. Ono što ne razumiju da ovo nije način da se osvoji bugarski narod", rekao je Petkov poslije glasanja.

Zemlja se sad suočava sa mogućnošću četvrtih opštih izbora od aprila 2021, što dovodi u rizik više miliona evra EU sredstava za opravak i planove zemlje da usvoji euro 2024.

Predsjednik Rumen Radev treba da zakaže prijevremene izbore u roku od dva mjeseca i imenuje prelaznu vladu ukoliko Petkov ne uspije da prikupi većinu za novi kabinet i ako dvije druge partije u parlamentu ne mogu da formiraju vladu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније