Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Klix.ba ]

22. 06. 2022. 07:30 >> 07:28
1

NOVE TENZIJE

Kina poslala borbene avione u vazdušni prostor Tajavana

Kina je poslala 29 borbenih aviona u samoproglašeni odbrambeni vazdušni prostor Tajvana, saopštili su iz Ministarstva odbrane Tajvana.

Istaknuto je da je Narodna oslobodilačka armija Kine poslala različite borbene avione, letjelicu za rano upozoravanje i kontrolu, avion specijalizovan za elektronsko ratovanje, protivpodmornički avion, letjelicu za prikupljanje obavještajnih podataka i avion za punjenje goriva.

Navedeni broj aviona je od početka ove godine treći najveći dnevni broj aviona koji su ušli u samoproglašeni odbrambeni zračni prostor Tajvana. Kina je ovo posljednji put učinila prije manje od mjesec dana.

Tajvan je angažovao svoje borbene avione kao odgovor Kinezima. U pripravnost je stavljena i protivvazdušna odbrana.

Tenzije između Kine i Tajvana traju od 70-ih godina, tj. od završetka građanskog rata u Kini nakon kojeg su kineski nacionalisti izbjegli u Tajvan. Za Kinu je ovo ostrvo dio njene teritorije, iako nema kontrolu nad njim.

Prema CNN-u, Peking ne isključuje mogućnost da vojnom silom savlada Tajvan, te posljednjih nekoliko godina na njega vrši pritisak, što podrazumijeva i navedene aktivnosti borbenih aviona.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније