Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RSE ]

19. 05. 2022. 22:24 >> 22:22

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken optužuje Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini držeći kao "taoca" snabdijevanje hranom ne samo za milione Ukrajinaca, već i za milione širom svijeta koji se oslanjaju na ukrajinski izvoz.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Blinken je apelovao na Rusiju da prestane da blokira ukrajinske luke, prenio je Rojters.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara nazivajući agresiju "specijalnom vojnom operacijom".

"Izgleda da ruska vlada misli da će upotreba hrane kao oružja pomoći da se postigne ono što njena invazija nije – da slomi duh ukrajinskog naroda", rekao je Blinken.

Rat u Ukrajini izazvao je skok globalnih cijena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva.

Rusija i Ukrajina zajedno čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice. Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repinog ulja.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia rekao je da je "apsolutno netačno" da je Rusija kriva za globalnu prehrambenu krizu koja se "spremala već nekoliko godina".

On je optužio Ukrajinu da drži strane brodove u svojim lukama i da postavlja mine u vodama i rekao da je ruska vojska više puta pokušavala da otvori bezbedne koridore za brodove.

Nebenzia je okrivio zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini da imaju zastrašujući efekat na ruski izvoz hrane i đubriva. Blinken je odbacio ruske tvrdnje da sankcije podstiču krizu sa hranom.

"Kao rezultat akcija ruske vlade, oko 20 miliona tona žitarica ostaje neiskorišćeno u ukrajinskim silosima, dok se globalna ponuda hrane smanjuje, cijene vrtoglavo rastu", poručio je Blinken.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš  pokušava da posreduje u "paketnom dogovoru" koji će Ukrajini omogućiti da nastavi izvoz hrane preko Crnog mora i da se oživi proizvodnja ruske hrane i đubriva na svjetskim tržištima.

"Hrana ima dovoljno za sve u svijetu. Pitanje je distribucije, a ona je duboko povezano sa ratom u Ukrajini", poručio je Gutereš pred Savetom bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније