Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BETA ]

17. 05. 2022. 09:31 >> 09:31

ORUŽANI SUKOBI

Sukobi u Tripoliju poslije ulaska rivalske vlade sa istoka u grad

Sukobi su izbili danas u Tripoliju, poslije objave libijske vlade koju je izabrao parlament na istoku i koju podržava komandant Kalifa Haftar da je ušla u glavni grad, gdje je sjedište rivalske vlade.

Pres služba vlade sa istoka zemlje navela je u saopštenju da je u Tripoli stigao premijer Fathi Bašaga, u pratnji nekoliko ministara, da tamo počne rad.

Vlada, čije sjedište je u Tripoliju, nije odmah reagovala na tu objavu.

Sukobi oružanih grupa izbili su u Tripoliju ubrzo poslije ulaska Bašagine vlade, javio je novinar Frans presa.

U februaru je Parlament, čije sjedište je na istoku, izabrao bivšeg ministra unutrašnjih poslova Fathija Bašagu za novog premijera. To tijelo podržava moćni komandant Kalifa Haftar, čije snage su pokušale da zauzmu glavni grad 2019. godine.

Ali Bašaga do sada nije uspio da izbaci vladu koja ima sjedište u Tripoliju i koju vodi poslovni čovjek Abdelhamid Dbeibah. Dbeibah odbija da ode i više puta je rekao da će predati vlast samo izabranoj vladi.

Vlada Abdelhamida Dbeibaha formirana je početkom 2020. u političkom procesu pod okriljem UN, a glavna misija joj je bila organizovanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, koji je trebalo da budu održani u decembru prošle godine, ali su odloženi na neodređeno vrijeme.

Dbehovi politički rivali smatraju da je njegov mandat završen tim odlaganjem izbora.

Poljuljana podjelama između konkurentskih institucija na istoku i zapadu, Libija već jednu deceniju ima muke da izađe iz političkog haosa i sukoba koji su uslijedili poslije svrgavanja režima Muamera Gadafija 2011. godine.

Proizvodnja nafte, glavni izvor prihoda za zemlju, ponovo je talac političkih podjela, sa talasom prinudnih zatvaranja naftnih postrojenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније