Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ RSE ]

16. 05. 2022. 20:10 >> 23:48
1

ERDOGAN

"Turska nije naklonjena ulasku Švedske i Finske u NATO"

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja, inače članica NATO, "nije naklonjena" ulasku Švedske i Finske u Sjevernoatlansku alijansi.

Erdogan je kao razlog za takav stav naveo navodnu podršku Švedske i drugih skandinavskih zemalja kurdskim borcima i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima.

"Skandinavske zemlje se ponašaju kao pansion za terorističke organizacije", rekao je on u petak, govoreći o kurdskim i ljevičarskim militantnim grupama.

On je takođe optužio drugu NATO članicu, Grčku, da koristi Alijansu protiv Turske, rekavši da Ankara ne želi da se ta "greška" ponovi.

Kao članica NATO-a, Turska bi mogla da stavi veto na odluku o prijemu dvije zemlje.

"Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nijesmo pozitivnog mišljenja", rekao je Erdogan novinarima.

Plan Finske da podnese zahtjev za članstvo u NATO koji je objavljen 12. maja i očekivanje da će Švedska učiniti isto, dovešće do širenja zapadnog vojnog saveza koje predsjednik Rusije Vladimir Putin želi da spriječi, piše agencija Rojters.

Zvaničnici NATO-a su dali indicije da bi protokol o pristupanju za Finsku i Švedsku mogao biti potpisan kada se podnesu formalne aplikacije generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu krajem maja.

Kako prenosi Rojters, Erdogan je kazao da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO-u.

Poručio je da delegacije te dve zemlje, koje su najavile posjetu Turskoj, "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubijedile Ankaru da odobri njihov prijem u NATO.

Erdogan je Švedsku nazvao "leglom" terorističkih organizacija i rekao da te zemlje u parlamentu imaju teroriste.

Inače, Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište ljudima za koje kaže da su povezani sa grupama koje smatra terorističkim – Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i sjledbenicima Fetulaha Gulena, koga optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније