Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ BETA ]

29. 04. 2022. 21:55 >> 22:04
1

STUPILA NA SNAGU ODMAH

Šef Fronteksa podnio ostavku

Šef evropske agencije za kontrolu granica Fronteks, Francuz Fabris Leđeri podnio je ostavku koja stupa odmah na snagu, saopštila je Evropska komisija.

Taj potez uslijedio je poslije medijskih navoda da je agencija Fronteks bila uključena u ilegalno vraćanje migranata koji su pokušavali da stignu do EU.

Prisilno potiskivanje migranata od granice prije nego što mogu da stignu do zemlje i traže azil smatra se kršenjem međunarodnih ugovora o zaštiti izbegjlica, prema kojima ljude ne treba protjerivati ili vraćati u zemlju gdje bi njihov život i bezbjednost mogli da budu ugroženi zbog njihove rase, vjere, nacionalnosti ili pripadnosti društvenoj ili političkoj grupi.

Evropska komisija saopštila je da "prima k znanju" ostavku izvršnog direktora Fronteksa Fabrisa Ledjerija poslije jednog dana spekulacija o njegovoj sudbini.

Objava je data posle sastanka uprave Fronteksa o tome da li da prihvati njegovu ostavku.

Ledjeri, koji je bio pod sve većim pritiskom da ode, ponudio je ostavku dan pošto je medijska istraga ove nedelje nagovijestila da je u bazi podataka Fronteksa ilegalno potiskivanje migranata u Egejskom moru biljleženo kao incident "sprječavanja polazaka". Ledjeri je ranije negirao da je radio bilo šta nelegalno.

Prošle godine je Služba EU za suzbijanje prevara (OLAF) otvorila istragu o Fronteksu zbog navoda o uznemiravanju, lošem ophođenju i potiskivanju migranata.

Ledjeri je bio na čelu Fronteksa od 2015. godine kada je više od milion ljudi, od kojih su mnogi bili izbjeglice koje su bježale od rata u Siriji, ušlo u Uniju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније