Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

20. 04. 2022. 22:34 >> 22:42

BIRO U SAD

Zbog smrti na snimanju filma "Rust" kažnjena producentska kuća

Biro za zdravlje i bezbjednost na radnom mjestu Novog Meksika danas je izrekao maksimalnu moguću finansijsku kaznu od 137.000 dolara kompaniji za proizvodnju filmova zbog propusta u bezbjednosti vatrenog oružja na snimanju filma "Rust" (Rđa) u oktobru prošle godine, kada je jedan član ekipe poginuo od revolvera u ruci glumca i producenta Aleka Boldvina.

Biro je saopštio da firma "Rust Movie Productions" mora da plati 136.793 dolara zbog propusta koji krše standardne protokole, uključujući svjedočenje da su menadžeri proizvodnje preduzeli ograničene ili nikakve mjere da otklone dva problema na snimanju prije smrtonosnog opaljivanja revolvera.

Biro je dokumentovao pritužbe članova ekipe na bezbjednost oružja koje su zanemarene i rekao da stručnjacima za oružje nije bilo dozvoljeno da donose odluke o obuci za bezbjednost.

"Utvrdili smo niz očiglednih opasnosti za zaposlene u vezi sa upotrebom vatrenog oružja i propustom rukovodstva (snimanja) da reaguje na te očigledne opasnosti", rekao je za AP Bob Dženovej, šef Biroa za bezbjednost na radu.

Na ranču na periferiji Santa Fea 21. oktobra 2021. Boldvin je uperio revolver u članicu ekipe Halinu Hačins tokom snimanja scene u maloj crkvi, kada je pištolj opalio ubivši nju i ranivši reditelja Džoela Susu.

Boldvin je u decembarskom intervjuu za Ej-Bi-Si njuz rekao da je na setu tog vestern filma u Novom Meksiku uperio revolver u Hačins po njenom uputstvu i da on nije povukao obarač.

Novi izvještaj o zaštiti na radu potvrđuje da je revolver velikog kalibra Boldvinu uručio pomoćnik direktora Dejvid Hols, bez konsultacija sa specijalistima za oružje tokom ili poslije punjenja oružja. Biro je primijetio da je Hols bio i koordinator za bezbjednost, i da je bio svjedok dva slučajna opaljivanja oružja na snimanju, i da on i drugi rukovodioci koji su znali za te probleme, nijesu preduzeli nikakve istražne, korektivne ili disciplinske radnje. Članovi filmske ekipe su rekli da su bili uznemireni zbog tih slučajeva.

Istražitelji su otkrili da su menadžeri snimanja ograničili rad malog tima koji je kontrolisao oružje tokom snimanja, a bio je zadužen i za druge poslove iako se to osoblje žalilo zbog toga.

Biro je primijetio da producenti filma nijesu osigurali da se bojeva municija ne donosi na mjesto snimanja, što je kršenje bezbjednosnih propisa. Sastanci o bezbjednosti su održavani, ali ne svakog dana kada je koriššeno oružje, iako je to potrebno.

Istrage o mogućim krivičnim optužbama još su u toku.

Novi Meksiko se po lokacijama za snimanje koje nisu holivudske, takmiči s drugim državama. Filmske produkcije tamo posljednjih godina hrle da bi iskoristile raznolik pejsaž Novog Meksika, umjerene cijene i velikodušne državne podsticaje, uključujući subvencije od 25 do 35 odsto za video produkciju što pomaže posebno malim filmskim stvaraocima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније