Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

19. 04. 2022. 10:51 >> 10:54

U KONKURENCIJI OD 30 GRADOVA

Valensija prijestonica pametnog turizma

Valensija, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Španiji, grad u kojem 2.000 godina istorije koegzistira sa futurističkim Gradom umjetnosti i nauke, sprovodi niz inovativnih mjera kako bi postala još odgovornija destinacija i svoje bogatstvo sačuvala za buduće generacije građana i turista.

Zajedno sa Bordoom u Francuskoj, Valensija je ove godine ponijela titulu Evropske prijestonice pametnog turizma u konkurenciji 30 gradova.

Brend direktor fondacije Vizit Valensija Migel Anhel Perez izjavio je za novinare iz Srbije da je Evropska komisija izabrala Valensiju za prijestonicu pametnog turizma zbog "miksa inovacija i mediteranskog duha".

"Kombinujemo tehnologiju i dizajn sa kvalitetom života i gostoprimstvom. Takođe zbog kreativnosti koja je svojstvena našim građanima i jer želimo da ostavimo dobro nasleđe ne samo za Valensiju nego i za druge evropske gradove", rekao je Perez novinarima koji su u okviru projekta Puls Evrope posjetili Valensiju.

Moto Valensijeje "Pametni u srcu" (Smart at heart) što znači da nastoji da sve turističke proizvode i usluge, iskustva učini što pristupačnijim svim građanima i posjetiocima.

"Pametni u srcu znači biti održiv na ekonomski i ekološki način, poštovati životnu sredinu, poštovati lokalne stanovnike i posjetioce. To znači da su dobrodošli svi građani i turisti iz cijelog svijeta bez obzira na godine, rasu, način na koji vole. To znači biti inkluzivan i raznovrstan", izjavio je Perez.

Više od 50 turističkih organizacija i kompanija u Valensiji ispunjava zahtjeve inkluzivnog turističkog programa Platforme za osobe s invaliditetom, a turistički obilasci su dostupni i za osobe sa smanjenom pokretljivošću i na nekoliko jezika.

Valensija je jedinstven spoj istorije, tradicije i avangardne arhitekture. U njoj se mogu videti mnoge istorijske zgrade iz 15. vijeka, kao što je Tržnica svile koja je uvrštena u svjetsku baštinu Uneska, ili sistem za navodnjavanje koji su napravili Rimljani i koji i danas radi.

"U isto vreme imate futurističke zgrade koje izgledaju kao da dolaze iz 22. veka kao što je moderni Grad umjetnosti i nauke valensijskog arhitekte Santijaga Kalatrave, ili marina sa zgradom specijalnog dizajna, kao i Kongresni centar koji je dva puta proglašen najboljim na svijetu", istakao je Perez.

Valensiju godišnje poseti oko 2,2 miliona ljudi, a više od 60 odsto turista dolazi upravo zbog Grada umjetnosti i nauke, u okviru kojeg se nalaze Opera, 3D bioskop i interaktivni Muzej nauke, čiji je moto "zabranjeno ne dirati".

Tu je i najveći evropski akvarijum u kojem živi i jedina porodica beluga kitova u Evropi.

Istoriju grada dugu 2.000 godina turisti mogu da posmatraju vozeći bicikl kroz Bašte Turije, jedan najvećih gradskih parkova u Španiji, dug devet kilometara.

Park je napravljen u nekadašnjem koritu rijeke Turija, čiji je tok promijenjen poslije razornih poplava 1957. godine. Različiti umjetnici i urbanisti su uredili park, koji sada sa brojnim igralištima, terenima, stablima palmi, pomorandži i limuna čini savršeno mjesto za odmor i rekreaciju u samom srcu grada.

Sa obije strane parka se nalaze najveći gradski muzeji i spomenici, a nad njim se nadvija 18 mostova.

Park spaja Grad umjetnosti i nauke i Biopark, zoološki vrt u kojem životinje žive u gotovo prirodnom okruženju, a posjetioci su odvojeni prirodnim, ponekad neprimjetnim preprekama.

"Naš cilj je da turisti dolaze ne samo da šetaju okolo, nego iz posebnih interesa, da rade nešto određeno, da steknu autentično iskustvo", kazao je Perez, dodajući da se u Valensiji ove godine održavaju brojni gastronomski, kulturni i sportski događaji.

Valensija je 2022. proglašena i Svjetskom prijestonicom dizajna. Perez ističe da se pod dizajnom ne podrazumijeva samo arhitektura ili nameštaj.

"Za nas je dizajn način da se poboljša život naših građana i posetilaca dizajniranjem zelenijeg, održivijeg grada u kojem ima mesta za šetanje, trčanje, uživanje u sunčanim danima", rekao je Perez.

On navodi i da je Valensija ove i prošle godine proglašena najzdravijim gradom na svijetu prema istraživanju portala money.co.uk. To je prvi grad koji je počeo da meri ugljenični otisak turističkih aktivnosti i želi da postane karbonski neutralan do 2030. godine.

Da bi to postigli, rade na smanjivanju automobila i parkinga, podsticanju kupovine električnih vozila, korišćenju javnog prevoza i povećanju biciklističkih staza, kojih već ima 160 kilometara.

"Ako želite da smanjite zagadjenje onda morate da vlasnicima automobila otežate da voze centrom grada i da parkiraju", kazao je Perez.

Čist vazduh, više od 300 sunčanih dana godišnje, 20 kilometara duga plaža, dobra saobraćajna povezanost i relativno niski troškovi života u odnosu na Madrid i Barselonu neki su od razloga zašto mnogi koji Valensiju posete iz turističkih, obrazovnih ili poslovnih razloga, odluče da tu i ostanu.

Novinar Branislav Đorđević, bivši dopisnik Politike i NIN-a koji u Španiji živi već 35 godina, rekao je da je ta zemlja doživela nezabiljležene promjene poslednjih 30 godina.

"Španija se potpuno promijenila u svakom smislu, fizički se to vidi, ali se oseća i duhovno, stari patrijarhalni duh iz 19. vijeka se ugasio. U veoma kratkom periodu je mnogo napravila", rekao je Đorđević za srbijanske medije.

Španija, kako kaže, ima zdrav turizam, dobru hranu i dosta kulturnih sadržaja, a veliki uspjeh su postigli jer su sredstva iz Evropske unije pametno ulagali u turizam, usluge, saobraćaj, čistoću.

Na pitanje šta bi Srbija mogla da prekopira od Španaca, odgovara: "Da sve mane predstavi kao vrline".

U aprilu 15 novinara iz Srbije posjetili su Barselonu i Valensiju u okviru projekta Puls Evrope uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji kako bi se upoznali sa konceptima urbane mobilnosti, pametnih gradova i pametnog turizma koji se razvijaju u tim gradovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније