Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 04. 2022. 12:30   >>  12:55 1

SAVJET EU

Usvojen peti paket sankcija Rusiji, zabran uvoza i prenosa uglja

Savjet EU usvojio je peti paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji, „u svjetlu kontinuiranog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i prijavljenih zločina koje su počinile ruske oružane snage u Ukrajini“. On, između ostalog, sadrži zabranu kupovine, uvoza ili prenosa uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva u EU ako potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije, od avgusta 2022.

Dogovoreni paket uključuje niz mjera namijenjenih jačanju pritiska na rusku vladu i privredu i ograničavanju resursa Kremlja za agresiju.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i bezbjednost, Žozep Borelj kazao je da su ove najnovije sankcije usvojene nakon zločina ruskih oružanih snaga u Buči i drugim mjestima pod ruskom okupacijom.

„Cilj naših sankcija je da zaustave bezobzirno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih trupa i da razjasnimo donosiocima odluka u Kremlju da njihova nezakonita agresija ima veliku cijenu“, saopštio je Borelj.

Peti paket sankcija sadrži zabranu kupovine, uvoza ili prenosa uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva u EU ako potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije, od avgusta 2022. Uvoz uglja u EU trenutno vrijedi 8 milijardi eura godišnje.

Mjere obihvataju i zabranu omogućavanja pristupa lukama EU plovilima registrovanim pod zastavom Rusije. Odstupanja se odobravaju za poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energetiku.

Sankcije se odnose i na zabranu drumskog transporta iz Rusije i Bjelorusije, čime se sprječava prevoz roba drumskim putem unutar EU, uključujući i tranzit. Derogacije su ipak odobrene za brojne proizvode, kao što su farmaceutski, medicinski, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, uključujući pšenicu, i za drumski transport u humanitarne svrhe.

Restriktivne mjere podrazumijevaju i dodatne zabrane izvoza, ciljajući na mlazno gorivo i drugu robu kao što su kvantni računari i napredni poluprovodnici, vrhunska elektronika, softveri, osjetljive mašine i transportna oprema i nove zabrane uvoza proizvoda kao što su: drvo, cement, đubriva, morski plodovi i alkoholna pića .

Nova ograničenja će se primjenjivati i na niz ciljanih ekonomskih mjera kao što su: opšta zabrana učešća ruskih kompanija u javnim nabavkama u državama članicama EU, isključivanje svake finansijske podrške ruskim javnim organima, proširenu zabrana depozita u kripto valutama i prodaje novčanica i prenosivih hartija od vrijednosti denominiranih u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU Rusiji i Bjelorusiji, ili bilo kom fizičkom ili pravnom licu, entitetu ili tijelu u Rusiji i Bjelorusiji.

Savjet je odlučio da sankcioniše kompanije čiji su proizvodi ili tehnologije imali ulogu u invaziji, ključne oligarhe i poslovne ljude, visoke zvaničnike Kremlja, zagovornike dezinformacija i manipulacije informacijama, koji  „sistematski šire narativ Kremlja o ruskoj ratnoj agresiji u Ukrajini, kao i članove porodica već sankcionisanih pojedinaca, kako bi se osiguralo da se sankcije EU ne zaobiđu“.

Uvedena je potpuna zabrana transakcija za četiri ključne ruske banke koje predstavljaju 23% tržišnog udjela u ruskom bankarskom sektoru. Nakon ukidanja SVIFT-a, ove banke će sada biti podvrgnute zamrzavanju imovine, čime će biti potpuno odsječene od tržišta EU.

Dopisnik RTCG iz Brisela, Ivan Mijanović

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније