Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

30. 01. 2022. 18:28   >>  23:31

NAPAD

U vazdušnim napadima u Iraku ubijeno devet pripadnika Islamske države

Devet pripadnika Islamske države, uključujući četvoro Libanaca, ubijeno je u vazdušnim udarima u Iraku, izvedenim kao odmazda za raniji napad ekstremista na vojne kasarne, objavili su danas zvaničnici.

Naoružani pripadnici Islamske države u Iraku upali su 21. januara u kasarne u planinskoj oblasti Al Azim kod grada Bakube i ubili stražara i 11 vojnika na spavanju.

To je bio jedan od najsmrtonosnijih napada Islamske države poslednjih nedelja a dogodio se u vreme jačanja nasilje koje izaziva strahovanje da ta ekstremistička grupa ponovo jača.

Portparol šefa iračke komande rekao je da su njihove vojne snage identifikovale ćeliju koja je iza tog napada dok su se njeni članovi skrivali u Al Azimu severno od Bagdada.

Izvedena su tri vazdušna napada u kojima je ubijeno devet ekstremista, rekao je on.

Jedan bezbednosni zvaničnik rekao je za AP da su četvoro ubijenih bili Libanci, iz severnog grada Tripolija.

Iračke antiterorističke jedinice danas su sprovele kampanju inspekcije u sedam zatvora u Iraku u kojima su zatvoreni ekstremisti Islamske države. Inspekcija su izvršene posle napada Islamske države na zatvor u severoistočnoj Siriji, koji je trajao više od nedelju dana i u kome je za sada neutvrdjen broj osumnjičenih pobegao, navele su protivterorističke jedinice u saopštenju.

Islamska država je u velikoj meri poražena u Iraku 2017. godine. Zadat joj snažan udarac 2019. godine kada je izgubila svoju poslednju teritoriju u jugoistočnoj Siriji u vojnoj kampanji predvodjenoj SAD-om u saradnji sa sirijskim kurdskim snagama.

Medjutim, hiljade naoružanih osoba sakrilo se u pustinji i nastavljaju da izvode napade na bezbednosne snage uglamom bombama postavljenim pored puta i otvaranjem vatre na vojne konvoje ili kontrolne punktove i u Iraku i u Siriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније