Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RFE ]

23. 01. 2022. 13:17   >>  13:21

NJEMAČKA

Merc novi predsjednik CDU

Fridrih Merc je u subotu 22. januara velikom većinom glasova na stranačkoj konvenciji izabran za novog predsjednika Hriščansko-demokratske unije (CDU).

„Duboko sam dirnut i zadivljen ovim rezultatom“, rekao je 66-godišnji Merc nakon objave rezultata na stranačkoj konvenciji koja se održava preko interneta.

Za Merca je glasalo 94,6 posto poslanika konvencije. Time je potvrđen izbor stranačke baze koja je u decembru Merzu dala najviše glasova na internom izboru novog predsjednika stranke, piše Reuters.

Merc slovi kao predstavnik konzervativnog krila stranke i do sada je najavljivao kako će CDU vratiti na konzervativne smjernice s kojih je, po mišljenju mnogih članova, stranka skrenula zbog liberalnog kursa koji je slijedila dugogodišnja predsjednica stranke i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merc se u svom govoru na konvenciji, koja je isprva trebala biti održana u Hannoveru ali je zbog epidemiološke situacije prebačena na online izdanje, okomio na novog njemačkog kancelara Olafa Šolca (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) kojem je predbacio pomanjkanje volje za vođenjem zemlje.

„Šolc se premalo trudi kad je u pitanju posredstvo između SAD-a i Rusije. Prijašnji kancelari bi pokazali više odlučnosti“, rekao je Merc.

On je apelirao na CDU i sestrinsku Hršćansko-socijalnu uniju (CSU), s kojom CDU tvori demokršćansku Uniju, da kao najjača oporbena grupa u parlamentu pokažu odlučnost.

„Ono što se događalo prošle godine se više ne smije ponoviti“, rekao je Merc aludirajući na nesuglasice između vrha CDU-a i CSU-a.

Merc je odmah nakon izbora baze u decembru posjetio predsjednika CSU-a Markusa Soedera demonstrirajući bliskost dviju stranaka.

Mjesto predsjednika CDU-a je ostalo upražnjeno nakon što je dosadašnji predsjednik Armin Lašet nakon izgubljenih parlamentarnih izbora u rujnu najavio povlačenje s ove pozicije nakon samo godinu dana.

Merc je treći predsjednik CDU-a otkako je krajem 2018. nakon povlačenja tadašnje kancelarke Angele Merkel s čelništva stranke prvo izabrana Annegret Kramp-Karrenbauer a nakon nje i Armin Lašet.

Merz se u oba slučaja pojavio kao protukandidat ali je izgubio protiv kandidata koji su slovili kao izbor Angele Merkel.

Merc i Merkel nikad nisu gajili dobre odnose što je kulminiralo odbacivanjem poziva na večeru koje je Merc uputio svim bivšim predsjednicima stranke.

Merc je nakon dolaska Angele Merkel na čelo stranke došao u sukob s kasnijom kancelarkom nakon čega se na par godina i povukao iz politike.

Kritičari Mecu predbacuju preveliku prisnost s industrijom i činjenicu da je u razdoblju kada se povukao iz politike bio član nadzornog odbora američkog finansijskog fonda Blackrock.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније