Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Klix.ba ]

10. 01. 2022. 11:53   >>  11:58

TURSKA

Nova pravila za davanje državljanstva za stabilniju liru

Turska vlada je odlučila da promijeni pravila za davanje državljanstva strancima kako bi stabilizovala domaću valutu.

Promjena podrazumijeva da će stranci moći dobijati državljanstvo ako budu investirali ili kupovali nekretnine u toj državi. Konkretno, državljanstvo Turske moći će dobijati oni stranci koji najmanje tri godine imaju imovinu vrijednu najmanje 250.000 dolara ili ulože ili otkupe državni dug u iznosu od najmanje pola miliona dolara kroz najmanje tri godine.

Strane valute kojima stranci kupuju imovinu će preko lokalnih banaka biti prodavane Centralnoj banci, a potom će se pretvarati u lire.

Strane valute, koje stranci imaju u lokalnim bankama za investiranje, takođe će biti pretvarane u domaću valutu. Miminalan novčani iznos kojim se stranci uslovljavaju za dobijanje državljanstva definisan je vrijednošću dolara u odnosu na druge strane valute.

Vlada Turske je donijela takvu odluku nakon rekordno niske vrijednosti lire u odnosu na dolar. Krajem prošlog mjeseca jedan dolar je vrijedio 18,4 lire. Vrijednost domaće valute je u međuvremenu počela rasti, i to nakon što su određene mjere kojima se to želi postići, piše list Dejli sabah.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније