Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V ]

29. 12. 2021. 18:18   >>  18:21 1

BLINKEN NAJAVIO

SAD šalju izaslanice za prava žena u Avganistanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je imenovanje dvije žene koje će biti zadužene da predvode napore Sjedinjenih Američkih Država u borbi za prava avganistanskih žena, djevojaka i djevojčica. Blinken je imenovao Rinu Amiri i Stefani Foster za specijalne izaslanice za prava žena u Avganistanu, saopštio je 29. decembra Stejt department.

Žene u Avganistanu protestovale su ponovo 28. decembra jer su talibani uveli, kako se navodi, diskriminatorne mjere, uključujući nove restrikcije putovanja za žene.

Talibani su navodno koristili nasilje kako bi rastjerali proteste žena u Kabulu 28. decembra. Protesti 28. decembra desili su se usred rastućeg nezadovoljstva u zemlji ali i internacionalno, jer su talibani uveli mjere kojima se ograničavaju prava žena.

Zvaničnici su 26. decembra saopštili da žene koje hoće da putuju na duže distance moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice.

U preporuci koju je dijelilo talibansko ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka, svi vozači takođe treba da se suzdrže od puštanja muzike u kolima i da ne prihvataju ženske saputnice koje ne nose hidžab.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније