Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

14. 12. 2021. 21:13   >>  21:22

TENZIJE OKO UKRAJINE

Putin hoće hitne razgovore s NATO o bezbjednosti Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas da se "odmah" održe pregovori sa NATO i SAD o davanju bezbjednosnih garancija Rusiji vezano za tenzije oko Ukrajine.

"Vladimir Putin je istakao potrebu da se odmah pokrenu pregovori sa SAD i NATO da bi se definisale pravne garancije za bezbjednost naše zemlje, da bi se isključilo buduće širenje Alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja prijetećih za Rusiju i Ukrajinu u drugim susjednim državama", saopštio je Kremlj poslije razgovora sa finskim vođom Saulijem Ninistom.

Finska je tradicionalni posrednik između Rusije i njenih zapadnih rivala.

U video razgovoru početkom decembra ruski predsjednik je tražio od svog američkog kolege Džoa Bajdena pravne garancije kojim bi se isključilo svako novo proširenje NATO, dok Moskva smatra da je Zapad otvarajući Alijansu za zemlje istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza prekršio obećanja data poslije pada Sovjetskog Saveza.

U tom smislu Rusija smatra mogući ulazak Kijeva u NATO kao crvenu liniju. Rusija je već pripojila ukrajinsko kao reakciju na prozapadnu revoluciju 2014. godine.

Zapad trenutno sumnja da Rusija priprema novu invaziju Ukrajine i raspoređuje znatne snage na njihovoj zajedničkoj granici.

Kremlj odbacuje te optužbe i navodi suprotno da Rusiji prijeti NATO koji naoružava Kijev i uvećava vazdušne i pomorske snage u Crnom moru.

Putin je ponovo optužio ukrajinske vlasti da krše sporazume iz Minska kojim se ustanovljava mapa puta ka miru u istočnoj Ukrajini, takozvanom Donbasu, gdje je Kijev gotovo osam godina u sukobu sa proruskim separatsitima.

"Ruski predsjednik je istakao da se ukrajinske vlasti, kršeći sporazume iz Minska jasno kladi na snagu, koristeći u Donbasu teško naoružanje i dronove, naveo je Kremlj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније