Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

06. 10. 2021. 12:48 >> 12:57

NOBEL ZA HEMIJU

Nagrada za otkriće oruđa za izgradnju molekula

Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena je danas njemačkom naučniku Bendžaminu Listu i britanskom naučniku Dejvidu Makmilanu "za razvoj asimetrične organokatalize", saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Dvojica naučnika dijele prestižnu nagradu za otkriće "genijalnog oruđa za izgradnju molekula".

Upotreba organokatalize doprinijela je istraživanju novih farmaceutskih proizvoda i učinila da hemija bude zelenija, navodi se u obrazloženju Akademije.

Naučnici su dugo vjerovali da postoje samo dvije vrste katalizatora, metali i enzimi. Nezavisno jedan od drugog, List i Makmilan su razvili treći tip - asimetričnu organokatalizu koja se nadovezuje na male organske molekule.

Nobelovu nagradu za hemiju prošle godine su dobile Francuskinja Emanuel Šarpantije i Amerikanka Dženifer A. Daudna za razvoj metode modifikovanja genoma, tehnika poznata kao CRISPR.

Sezona Nobela počela je u ponedjeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. U utorak je saopšten dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније