Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

09. 08. 2020. 17:55   >>  17:54

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA

Nagasaki poziva na zabranu nuklearnog oružja

Japanski grad Nagasaki obilježio je danas 75. godišnjicu američkog bombardovanja atomskom bombom pozivajući svjetske vođe i sopstvene lidere da učine više za uvođenje zabrane nuklearnog oružja.

U 11.02 po lokalnom vremenu, tačno kada je avion B-29 bacio bombu od 4,5 tona sa plutonijomom nazvanu "Debeli čovjek", preživjeli iz bombardovanja u Nagasakiju i drugi učesnici minutom ćutanja odali su pošast za više od 70.000 mrtvih.

Ovo bombardovanje 9. avgusta 1954. dogodilo se tri dana pošto su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu, a tom prvom nuklearnom napadu u istoriji čovječanstva, poginulo je 140.000 ljudi. Japan je 15. avgusta kapitulirao, i time je završen Drugi svjetski rat.

Na ceremoniji u Parku mira u Nagasakiju, u smanjenoj verziji zbog pandemije korona virusa, gradonačelnik Tomihisa Taue pročitao je izjavu mira.

U izjavi se izražava zabrinutost što zemlje sa nuklearnim oružjem posljednjiih godina odustaju od napora za razoružanje. Umjesto toga one unapredjuju nuklearno oružje i smanjuju ga radi lakše upotrebe, rekao je gradonačelnik.

Taue je posebno ukazao na SAD i Rusiju zbog pojačanog rizika zato što su ukinule Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

"Kao posljedica toga pretnja od upotrebe nuklearnog oružja postaje sve realnija", rekao je Taue. On je ukazao da je Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) stupio na snagu prije 50 godina.

Taue je pozvao SAD i Rusiju da pokažu kako može da funkcioniše njihovo nuklearno razoružanje i proces revidiranja tog ugovora iduće godine.

"Pravi užas nuklearnog oružja nije još na odgovarajući način prenijet svijetu" uprkos naporima preživjelim od atomskih bombi, da Nagasaki bude posljednje mejsto gdje se takva tragedija dogodila, rekao je on.

On je takođe pozvao japansku vladu i poslanike da brzo potpišu Ugovor o zabrani nuklearnog oružja iz 2017. godine.

Japanski premijer Šinzo Abe više puta je odbio da potpiše taj ugovor, navodeći da japanski pristup nije da zauzima strane već da služi kao most između zemalja sa nuklearnim oružjem i onim koje ga nemaju i da ohrabruje dijalog da bi se postigla potpuna zabrana za nuklearno oružje.

Preživjeli i grupe pacifista smatraju da Japan odbijanjem da potpiše Ugovor o zabrani nuklearnog oružja zapravo staje na stranu SAD-a i drugih nuklearnih država.

Abe je danas ponovio japanski stav navodeći teško okruženje za nacionalnu bezbjednost i veliki jaz između dvije strane oko nuklearnog razoružanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније