Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ RSE ]

22. 10. 2024. 14:27 >> 14:41
1
Čitaj mi:

Picula za Srbiju

Šarec novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru?

Tonino Picula biće izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, potvrđeno je iz njegovog kabineta. Prema nezvaničnim informacijama, postoji saglasnost da slovenački zastupnik Marjan Šarec bude izvjestilac za Crnu Goru, a Estonac Riho Terras će najvjerovatnije biti izvjestilac za Kosovo.

Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u Evropskom parlamentu od 2013, će na poziciji izvjestioca za Srbiju naslijediti Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za drugi poslanički mandat.

"Zastupnik Picula će u narednih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Evropske unije o stanju u Srbiji i usklađivanju s evropskim pravnim tekovinama, temeljnim vijrednostima i specifičnim politikama", navodi se u saopštenju iz kancelarije evropskog zastupnika Picule.

Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Evropskog parlamenta pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Evropske unije i Srbije i u tim odnosima će predstavljati i Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

O stanju u Srbiji zastupnik Picula će jednom godišnje u ime Evropskog parlamenta pripremati izvještaje nakon predstavljanja godišnjih izvještaja Evropske komisije.

"U skaldu sa velikim iskustvom koje sam stekao i poznavanja prilika na Zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti posebno tokom mog proteklog mandata", izjavio je Picula nakon potvrde o imenovanju.

Dodao je da "kao i uvijek do sada pozdravlja i podržava činjenicu da je politika proširenja ponovo u fokusu EU".

"Evidentna je veća politička podrška nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma. Svaka zemlja treba biti ocijenena individualno prema svojim rezultatima", rekao je Picula.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније