Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ RSE ]

13. 10. 2024. 09:09 >> 09:09
6
Čitaj mi:

REAGOVAO NA FEJSBUKU

Kurti tvrdi: Srbija provocira, približava svoje trupe granici sa Kosovom

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je "Srbija ponovno provocirala, pomaknuvši svoje trupe oko 50 metara bliže granici s Kosovom", tačnije kod opštine Kamenica.

Podijelivši nekoliko fotografija na Fejsbuku, Kurti je rekao da su srpske vojne jedinice otišle nakon što su primijetile da su kosovske vlasti snimile njihove akcije, prenosi RSE. 

"Vlada Republike Kosovo imala je velika ulaganja u izgradnju i poboljšanje kapaciteta obavještajnih, sigurnosnih i obrambenih struktura, koje su spremne spriječiti svaku prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše države", naveo je Kurti.

Rekao je da Srbija nastavlja dizati tenzije hibridnim akcijama, s ciljem destabilizacije regije, "iako se prostor za te manevre iz dana u dan sužava".

O Kurtijevim tvrdnjama za sada nije bilo reakcija iz Srbije.

Kurtijeva objava dolazi nekoliko sedmica nakon obilježavanja godišnjice napada u Banjskoj i Zvečanima.

Naoružana grupa napala je u septembru prošle godine kosovsku policiju, kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku. U razmjeni vatre ubijena su i tri srpska napadača.

Za organizovanje i izvođenje napada Kosovo krivi Srbiju, ali Beograd to negira.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Kosovske vlasti optužile su njega i desetine drugih osoba za koje se vjeruje da su na slobodi u Srbiji. Trojica su uhapšena na Kosovu.

Kosovo i Srbija dijele granicu dugu oko 350 kilometara, a više od 60 posto ove linije čine općine na sjeveru Kosova, u kojima većinom žive Srbi.

Dvije zemlje postigle su sporazum o integrisanom upravljanju granicama u decembru 2011. godine.

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, odgovorna je za sigurnost granica Kosova sa Srbijom, dok je kosovska policija odgovorna za ostatak granične linije.

Trenutno KFOR ima više od 4.400 vojnika na Kosovu.

NATO je pojačao prisutnost na Kosovu 2023, nakon porasta napetosti na sjeveru nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније