Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Beta ]

26. 09. 2024. 19:06 >> 19:09
Čitaj mi:

DODIK

"Deklaracija sa Svesrpskog sabora jači dokument od Dejtonskog sporazuma"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio danas u Banjaluci je da je Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu u junu, jači dokument od Dejtonskog sporazuma.

"To je tako, jer u BiH ne postoji volja da se Dejtonski sporazum čuva", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Palati Republike poslije sastanka sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem.

Navodeći da ta Deklaracija nije uperena protiv Dejtonskog sporazuma, on je pozvao na saradnju naroda u BiH, ali i Srbije i BiH, dodavši da političko Sarajevo nije i nema volje za tu saradnju.

Dodik je ocijenio da je Dejtonski sporazum srušen "ogromnim međunarodnim intervencionizmom", što predstavlja i rušenje međunarodnog prava.

"Mi moramo očuvati snagu RS i Srbije, kao dvije srpske države. To ne treba da bude na teret naših komšija", kazao je Dodik.

Dodik je istakao da je protiv nametanja i duplih aršina velikih sila, poput priznavanja nezavisnosti Kosova, s jedne strane, i uskraćivanja garantovanih dejtonskih ovlašćenja Republici Srpskoj, s druge strane.

"Kad je Aleksandar Vučić došao na vlast, Kosovo je već bilo izgubljeno. Vučić je uspio da pitanje Kosova vrati u centar pažnje. Srbija je danas postala ekonomski i politički i infrastrukturni gigant", rekao je Dodik.

On je ocijenio da Bosna i Hercegovina "nije ništa i ne postoji" bez RS, ni u teritorijalnom ni u političkom pogledu.

"Umjesto da nas (RS) koriste kao most za dobru saradnju sa Srbijom, oni pokušavaju da sve mostove sruše", kazao je Dodik.

Predsjednik je optužio strance, a posebno Njemačku, da ekonomski, putem svojih banaka izvlači novac iz BiH, nazvavši to "eksploatacijom i okupacijom BiH".

"To je isto kao da ste doveli njemačke tenkove ovdje i otimate. Oni to rade ovdje, iznose nam dobit putem banaka, putem Centralne banke BiH, a istovremeno pokušavaju da ostvare svoje političke zahtjeve. Njihova pozicija je protiv RS, kao i protiv Srbije, kada je riječ o Kosovu", zaključio je Dodik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније