Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj. [ Beta ]

17. 09. 2024. 17:17 >> 17:19
Čitaj mi:

imenovan

Novi glavni pregovarač S.Makedonije sa EU

Vlada Sjeverne Makedonije danas je za glavnog pregovarača sa Evropskom unijom (EU) imenovala ministra za evropska pitanja Orhana Murtezanija, saopštilo je Ministarstvo za evropska pitanja Sjeverne Makedonije.

Za zamjenicu glavnog pregovarača sa EU je imenovana Viktorija Trajkov, zamjenica ministra za evropske pitanja.

Na današnoj sjednici Vlade Ministarstvo za evropska pitanja je zaduženo da pripremi novu "Odluku o uspostavljanju strukture za pregovore za pristupanje Republike Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji".

Sjeverna Makedonija je "prvu fazu" pregovora sa Evropskom unijom formalno počela u julu 2022, ali da bi prešla u "drugu fazu" i počela da otvara poglavlja mora da u preambulu Ustava unese Bugare kao nacionalnu manjinu na čemu insistira Sofija.

Rok za tu promjenu Ustava je bio novembar 2023, ali tadašnja vlada nije uspjela da obezbijedi potreban broj glasova jer to nije podržala tada najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE koja je sada na vlasti.

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom u prethodnoj Vladi Sjeverne Makedonije bio je vicepremijer za evropska pitanja Bojan Maričić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније