Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Beta ]

16. 09. 2024. 15:05 >> 15:03
Čitaj mi:

DIO BUDUĆEG SPOMENIKA

Gradonačelnica Sarajeva 'postavila' tenk pred Gimnaziju

Postavljanju starog tenka kao dijela spomenika pred Drugu gimnaziju u Sarajevu je danas prisustvovala i gradonačelnica Benjamina Karić iz Socijal-demokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP).

Tenk JNA T-55 sovjetske proizvodnje, po pisanju sarajevskih medija, spomen je na to što ga je u ratu u BiH 1992. zarobilo pet specijalaca Odreda "Bosna" tadašnje Armije BiH. Zato bi trebalo da tu budu i njihove bronzane figure s punom borbenom opremom, te će izgledati kao da zarobljavaju tenk.

Uz to će biti izgrađen zid s imenima poginulih boraca.

Godinama se predlagalo postavljanje tenka ispred Druge gimnazije, ali nije to urađeno zbog otpora raznih strana. Prekoputa je i privatna osnovna škola, te su neke nevladine organizacije i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) smatrale da nije primjereno da tu bude tenk.

Benjamina Karić je od prošle godine insistirala na tome i kao gradonačelnica izdejstvovala građevinsku dozvolu da to mjesto postane spomen-područje, na čemu se radi od jula.

Ona je na predstojećim lokalnim izborima u BiH kandidatkinja za načelnicu Opštine Novo Sarajevo, što znači da postoji mogućnost da ponovo bude gradonačelnica Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva se bira posredno, glasovima odbornika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније