Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V. [ RTS ]

15. 09. 2024. 21:18 >> 21:19
Čitaj mi:

PORFIRIJE

"Od našeg jedinstva, ali isključivo u dobru, ljubavi, pravdi i istini, zavisi sva naša sreća"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je u danas da su u imenu praznika (Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave) tri ključne tačke na kojima počiva srpski rod – prvo jedinstvo, koje i u Hristovoj nauci zauzima posebno mjesto.

"Zato je danas višestruko korisno da podsjetimo sebe i sve naše sunarodnike, ne samo u Srbiji i Srpskoj, nego i u svim našim ovozemaljskim postojbinama, gdje god da živimo, da od našeg jedinstva, ali jedinstva isključivo u dobru, u ljubavi, u pravdi i istini, u vjeri u Hrista, zavisi sva naša sreća i svi naši uspjesi, i lični, i zajednički", istakao je patrijarh.

Drugi stub, naglasio je, na kojem počiva narodno znanje, jeste sloboda, ideal i imperativ koji baštini srpsko nasljeđe, ali koji je svojstven i čovječanstvu.

"Naš narod je ovu istinu duboko i iskustveno doživio, jer je vjekovima po Božjem dopuštenju, u raznim krajevima i raznim vremenima, trpio ropske stege raznih porobljivača. U tim periodima, kada se gasila slava i moć srpske države, i kada su Srbi trpjeli, patili i stradali od tuđina, Bog je davao, te se budio duh našeg čovjeka. Budila se i kalila vjera u Boga, koji neće ostaviti svoj narod i koji će učiniti da mnogoželjena sloboda ponovo zasija", rekao je patrijarh Porfirije.

Jedinstvo i sloboda su, dodao je, zlatne niti od kojih je istkana zastava.

"Ona kao odlika našeg identiteta sabira u sebi naše cjelokupno nasleđe. Kao takva, ona predstavlja svojevrsnu tapiju srpskog naroda, gdje god da živi, ali i njegovu ličnu kartu svuda u svijetu i pred čitavim svijetom, rekao je patrijarh Porfirije.

Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Prisustvovali su i premijer Miloš Vučević i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Srpski narod u cjelini se, ukazao je, neprestano nalazi u velikim burama ovosjvetskih previranja i iskušenja.

"U vremenu strašnih ratova i borbi na različitim frontovima, potrebno je da pokažemo mudrost i odgovornost prema svojoj zemlji, prema sebi i prema svojim bližnjima tako što ćemo se truditi da sačuvamo slogu, jedinstvo i mir u sopstvenoj kući i što nećemo dati nikome da bilo spolja, bilo iznutra, potkopava temelj naše kuće", zaključio je patrijarh.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније