Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RTS ]

10. 09. 2024. 18:55 >> 18:55
45

ALEKSANDAR VUČIĆ

"Sada je potpuno jasno da Kurti želi progon Srba"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom i Kristoferom Hilom da je sada potpuno jasno da Aljbin Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda. Ma koliko da se nalazite u teškoj poziciji, morate da preduzimate radnje koje će da vode ili vraćanju određenih prava, što bi se nazvalo status quo ante, ili da kažete da niste u stanju da zaštitite i sačuvate svoj narod, rekao je Vučić.

Vučić se sastao danas sa evropskim posrednikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD Kristoferom Hilom.

Najavio je da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti i da će govoriti o onome što Srbija zahtijeva, zbog suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova , šta je to što međunarodna zajednica nije ispunila i šta je to što Srbija traži.

Treba očekivati, dodao je, da će tokom oktobra izaći i pred Narodnu skupštinu sa dalekosežnim prijedlozima.

Sada je potpuno jasno da Aljbin Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda, istakao je Vučić.

"Moramo da se borimo za poziciju Srbije u svijetu, da tražimo saveznike. Radićemo na tom planu i po tom pitanju sve što je moguće, ali sada nam je potpuno jasno da Kurti želi uništenje srpskog naroda i progon srpskog naroda i mislim da to nije samo nama jasno, već i svima drugima", rekao je Vučić.

Napomenuo je i da će imati mnogo bitnih sastanaka.

"Kada ukinete 5.800 radnih mjesta i kada ljudi više ne mogu ni da se vjenčaju, ni da se razvode, ne mogu da dobiju potvrdu da im je majka, otac ili dijete preminulo, kada ne mogu da obavljaju ništa od onoga što svako u savremenom svijetu može, samo zahvaljujući ilegalnim, kriminalnim i protivzakonitim odlukama Aljbina Kurtija, a da pri svemu tome iz Evrope i Kvinte dođu samo riječi osude, a na djelu se ništa ne vidi, onda ma koliko su vam vezane ruke, ma koliko se nalazite u teškoj poziciji još od 2008. godine, pa i prije toga, morate da preduzimate radnje koje će da vode ili vraćanju određenih prava, što bi se nazvalo status quo ante, ili da kažete da niste u stanju da zaštitite i sačuvate svoj narod", rekao je Vučić.

Poručio je da "nemamo pravo da kažemo ovo drugo, jer smo vezani i Ustavom Republike Srbije i rezultatima dijaloga i sporazuma koji su potpisani".

"Sa ozbiljnim mjerama i ozbiljnim stvarima obratićemo vam se u roku od 72 sata", ponovio je Vučić.

Naglasio je da je Srbija uvijek za dijalog i da je on spreman i danas da ide da razgovara sa Kurtijem i da ima dijalog u Briselu.

"Ali Srbija nije spremna, i kao što sam već bezbroj puta rekao, neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva, a sasvim je jasno da je to jedini cilj Kurtijeve vlasti", napomenuo je predsjednik Srbije.

Vučić se ranije danas sastao sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana. Predsjednik Vučić i predstavnik EU Miroslav Lajčak sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike.

Lajčak: Vučić izrazio veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu

Miroslav Lajčak saopštio je da mu je predsjednik Vučić na današnjem sastanku prenio veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu.

Lajčak je to napisao na svom nalogu na društvenoj mreži nakon sastanka u Beogradu koji je, kako je dodao, bio priprema za naredni sastanak glavnih pregovarača.

"Naglasio sam da treba da razgovaramo i pronađemo rješenja dogovorena u okviru dijaloga", naveo je Lajčak.

Lajčak je prethodno u ponedjeljak, nakon boravka u Prištini, najavio da će posjetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dvije strane.

Premijer Miloš Vučević je u najavi Lajčakove posjete Beogradu istakao da se vrlo brzo očekuje i sastanak u Briselu, kao i to da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

Vučić je krajem avgusta u razgovoru sa Lajčakom u Pragu, na marginama Foruma GLOBSEC, zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica, ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

Posljednji sastanak glavnih pregovarača održan je u Briselu 2. juna, a 26. juna održan je i susret na najvišem nivou, ali tada nije došlo do sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je tada da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova, a da je sa druge strane Beograd bio spreman za razgovor.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније