Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V. [ RTRS ]

18. 08. 2024. 20:43 >> 20:43
1
Čitaj mi:

PORUČIO

Dodik: Gradnja auto-puta i spajanje sa Srbijom prioritet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prioritet i žila kucavica gradnja auto-puta od Doboja preko Modriče, Brčko distrikta i Bijeljine i spajanje sa Srbijom.

"Ubijeđen sam, znajući šta radimo, da ćemo u narednih četiri do pet godina imati završen put od Doboja prema Modriči, od Modriče prema Brčko distriktu, od Brčko distrikta prema Bijeljini i dalje prema Rači. Siguran sam da će taj auto-put biti žila kucavica ne samo političke, već saobraćajne integracije čitave Republike Srpske", istakao je Dodik.

On je rekao da je sljedeća faza gradnja brze ceste od Sarajeva prema Beogradu, ali da ovaj projekat koče nadležni u Federaciji BiH.

"U sljedećoj fazi ono što planiramo jeste da se izgradi auto-put ili brza cesta koja povezuje sve naša važna mjesta na istoku. Auto-put Sarajevo-Beograd koji obuhvata Republiku Srpsku se već gradi, a to je od Rače do Bijeljine i ugovoreno je sa kineskom kompanijom od Bijeljine do Brčko distrikta i iz Brčko distrikta taj auto-put treba dalje da ide prema Tuzli i Sarajevu. U Federaciji tuzlanske i sarajevske vlasti imaju različit pogled kuda taj auto-put treba dalje da ide. Tuzla traži da se to spaja na Doboj, a druga vlast traži da to ide preko Živinica ka Zenici", naveo je Dodik.

On je rekao da odluke o tome još nema i da zato već duže vrijeme stoji aranžman koji je obezbijeđen u saradnji sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Čekala se zajednička odluka. Te odluke nije bilo. Mi smo rekli "ako želite da radimo mi smo spremni da radimo sami, dajte nam podršku i mi ćemo s tim da krenemo". Prisustvovao sam razgovorima gdje je jedna turska banka uz podršku Turske obezbijedila 500 miliona eura za izgradnju brze ceste na prostoru Republike Srpske i dala garancije jednoj firmi u skladu sa međudržavnim ugovorom. Potrebno je sada da Parlamentarna skupština BiH odobri taj projekat, potvrdi Predsjedništvo BiH i ratifikuje", naveo je Dodik.

Dodao je da će potom turska strana završiti svoj dio obaveza, izražavajući nadu da bi sve moglo da bude urađeno u narednih nekoliko mjeseci ukoliko, kaže, ne bude zle volje u FBiH koja bi to onemogućila.

"Što se tiče nas, mi smo to sve završili, sa stanovištva i dogovora i kamata, obima i trase koju ćemo graditi", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima izgrađenih 120 kilometara auto-puta i da bi ih bilo i više izgrađeno da nema složenog odlučivanja na nivou BiH.

"Kad smo prije deset godina počeli pričati o tome kako želimo da izgradimo mrežu auto-puteva, mnogi su smatrali da je to samo još jedna iluzija i priča lijepa za uši. U svakom slučaju, izgrađenih 120 kilometara auto-puta u Republici Srpskoj govori o tome da se nismo šalili i da smo veoma ozbiljno mislili o tome", istakao je Dodik.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније