Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Klix.ba ]

14. 08. 2024. 09:48 >> 10:19
Čitaj mi:

U 92. godini

Preminuo lingvista Ranko Bugarski

Jedan od najvećih jugoslovenskih lingvista, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu u penziji Ranko Bugarski preminuo je u utorak u 92. godini.

Bugarski je bio penzionisani profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, a predavao je na mnogim univerzitetima u Evropi, SAD-u i Australiji.

Rođen u Sarajevu 1. januara 1933. godine, gdje je 1957. godine završio studije anglistike na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1969. godine.

Autor je više od 20 knjiga i velikog broja drugih radova iz anglistike, opšte i primijenjene lingvistike, socio-lingvistike i drugih disciplina. Jedna od zanimljivijih knjiga je "Govorite li zajednički?", biografija u kojoj je iznio niz ličnih stavova o naciji i nacionalizmu. Takođe je potpisnik Deklaracije o zajedničkom jeziku iz 2017. godine, koju su tada potpisala najveća imena iz svijeta književnosti i drugih umjetnosti.

Bio je predsjednik Evropskog lingvističkog društva, potpredsjednik Međunarodnog udruženja za primijenjenu lingvistiku i ekspert Vijeća Evrope za regionalne i manjinske jezike, kao i član Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salcburgu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније