Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ N1 ]

08. 08. 2024. 19:32 >> 19:32
Čitaj mi:

Makedonski portal

Glavni osumnjičeni za planirane napade na koncert Tejlor Svift tinejdžer iz Gostivara

Tinejdžer Beran Aliji, poreklom iz Gostivara u Sjevernoj Makedoniji, glavni je osumnjičeni za planirane napade na koncerte američke pjevačice Tejlor Svift u Beču, objavio je makedonski portal "360 stepeni".

Taj portal dodaje da je tu informaciju provjerio u tri nezavisna izvora koji imaju pristup povjerljivim dokumentima. Taj 19-godišnjak je juče uhapšen u Ternicu i, kako je saopšteno, državljanin je Austrije, porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Pored njega, uhapšena još dvojica, jedan od 17 godina, a drugi je 15-godišnjak.

Na današnjoj konferenciji za novinare generalni direktor javne bezbjednosti Austrie Franc Ruf, ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner i direktor Uprave državne bezbjednosti i obavještajnih poslova Omar Haijavi-Pirhner su rekli da je prvoosumnjičeni namjeravao da izvrši napad eksplozivom i hladnim oružjem.

„Njegov cilj je bio da ubije sebe i više drugih ljudi“, rekao je Haijavi-Pirhner, prenio je austrijski dnevnik „Prese“ (Die Presse). Po istrazi, on nije imao kartu za koncerte Tejlor Svift, ali mu i nije bila potrebna, jer je planirao masakr ispred stadiona kada se publika tu bude okupila.

"Njegov plan je bio da ubije i ljude van stadiona“, rekao je šef austrijske Državne bezbjednosne i obavještajne uprave Austrije.

Prema riječima generalnog direktora javne bezbjednosti, osumnjičeni 19-godišnjak napustio je posao 25. jula, rekavši da ima velike planove, promijenio je svoj izgled i prilagodio ga „pravilima ‘Islamske države’".

Direktor Uprave za državnu bezbjednost i obavještajne poslove je rekao da je dojava o planovima prvoosumnjičenog, 19-godišnjaka iz Sjeverne Makedonije, stigla iz jedne inostrane tajne službe. Haijavi-Pirhner je dodao da je prvoosumnjičeni otvoreno i jasno iznio svoje stavove o „Islamskoj državi“ i da je pratio i drugima prosljeđivao sadržaje vezane za tu terorističku organizaciju.

Što se tiče drugog uhapšenog, sedamnaestogodišnjaka, po navodima austrijskih vlasti, on je bio zaposlen u jednoj kompaniji na stadionu Ernst Hapel, gdje je trebalo da večeras, sjutra i u subotu budu koncerti američke pop-zvijezde. On se branio ćutanjem o navodima o umiješanosti u planiranje terorističkog napada. Firma u kojoj je zaposlen trebalo je da usluge na stadionu pruža od večeras, kada je zakazan prvi od tri koncerta Tejlor Svift. Kod njega su nađeni obimni materijali „Islamske države“ i „Al-Kaide“.

U srijedu je privedena i treća osoba od 15 godina, koja je izjavila da se glavni osumnjičeni često obavještavao o tehnologiji eksploziva.

Prilikom pretresa kuće prvoosumnjičenog juče su oduzete hemikalije, a preventivno su pretresene i obližnje kuće zbog straha od prisustva veće količine eksploziva.

„Sav zaplijenjeni materijal je na vještačenju i procjeni. I dalje je neophodan opsežan istražni rad“, naglasio je Hajvi-Pirhner.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније