Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ Beta ]

07. 08. 2024. 08:22 >> 08:32
7
Čitaj mi:

Aljbin Kurti

"Vučić lažnim navodima o mostu na Ibru pokušava da izazove reakciju Kfora"

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je navode da će Albanci marširati mostom na Ibru nakon njegovog današnjeg najavljenog otvaranja, uz ocjenu da takvim tvrdnjama predsednik Srbije želi da stvori atmosferu straha i izazove reakciju Kfora.

"Lažnim navodima da Albanci marširaju mostom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi da stvori atmosferu straha i da izazove reakciju Kfora u Mitrovici, prijeteći da će Srbija, ako oni ne reaguju, odgovoriti", napisao je Kurti kasno sinoć na društvenoj mreži X.

Prema njegovim riječima, svi planovi za otvaranje mosta imaju za cilj da podstaknu mirnu interakciju između dvije zajednice.

"Međutim, ove lažne optužbe često su prethodnica planiranog napada Srbije. Zbog bezbjednosti svih ne smiju i neće smjeti da uđu na našu teritoriju", dodao je Kurti.

Prištinske vlasti najavile su za danas u 11 sati otvaranje saobraćaja na mostu na Ibru, koji dijeli sjeverni dio Kosovske Mitrovice u kojoj većinu čine Srbi i južni, većinski albanski dio grada.

Otvaranju mosta, koji obezbeđuje Kfor i koji je do sada bio otvoren samo za pješake, protivili su se Beograd, EU, ali i sam Kfor, navodeći da je odluka donijeta jednostrano od strane Prištine, a ne u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Zbog toga je za danas najavljen protest sa strane mosta u sjevernom dijelu grada, ali prištinski mediji prenose da će i u južnom dijelu biti organizovan protest onih koji se protive otvaranju mosta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da se nada da će Kfor "reagovati kako treba", kao i da će zatvoriti most i "spriječiti najezdu Albanaca".

"Znam koliko je teško i nadam se da nas neće dovoditi u poziciju u kojoj moramo da reagujemo jer bi to bila katastrofa za nas. Ali nekada vas neko dovede u poziciju iz koje prosto ne možete da izađete. Ja vjerujem da još možemo", kazao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније