Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Hina [ M.V. ]

01. 08. 2024. 13:48 >> 13:48
Čitaj mi:

AGENTI SVR?

Bračni par u Sloveniji osuđen za špijunažu

Bračni par za koji se vjeruje da su ruski špijuni, a koji su uhapšeni u Sloveniji krajem 2022. godine, osuđen je u srijedu na više od godinu i po dana zatvora, objavio je sud u Ljubljani, uz to naređujući i njihovo protjerivanje sa slovenačke teritorije.

Optuženi, koji su se predstavili kao Ludwig Gisch i Maria Rosa Mayer Munos, priznali su krivicu “na tajnoj raspravi” i osuđeni su za “špijunažu i falsifikovanje dokumenata”, rekli su izvori iz suda, prenosi Hina.

Budući da su u pritvoru već proveli isto toliko vremena, neće ići u zatvor, već će biti deportovani, saopšeno je iz Okružnog suda u Ljubljani. Njima će biti zabranjen ulazak u Sloveniju na pet godina.

Nije pisalo gdje će biti deportovani.

Suđenje se odvijalo usred talasa spekulacija o mogućoj razmjeni zatvorenika.

U junu im je Wall Street Journal posvetio poduži članak u kojem je opisao njihov životni stil koji podsjeća na onu iz popularne TV serije “Amerikanci”.

Dva osumnjičena agenta ruske spoljne obavještajne službe (SVR) stigla su u Sloveniju 2017. godine sa argentinskim pasošima. Prije hapšenja u decembru 2022. živjeli su u glavnom gradu Ljubljani. 

Kako bi se što bolje sakrila i integrisala u okruženje, žena je tamo otvorila onlajn galeriju umjetnosti, a njen suprug je vodio IT kompaniju. Prema pisanju slovenačkih medija, par ima oko četrdeset godina i dvoje djece.

Tu su i glasine o mogućoj skoroj razmjeni zatvorenika između ruskih zatočenika i Amerikanaca koji se drže u Rusiji, navodi Hina.

Vašington i Moskva priznaju da aktivno pregovaraju o razmjeni u vezi sa američkim novinarom Evanom Gerškovičem, nedavno osuđenim u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

Mogući adut u pregovorima pomenuo je i sam ruski predsjednik Vladimir Putin slučaj Vadima Krasikova, koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније