Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J. [ Beta ]

18. 07. 2024. 21:56 >> 21:56

Japanska ministarka

Kamikava: Srbija drži ključeve stabilnosti Zapadnog Balkana

Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava izjavila je da Srbija drži ključeve stabilnosti Zapadnog Balkana i da je njen razvoj apsolutno neophodan kako bi taj region čvrsto zakoračio putem stabilnosti.

U autorskom tekstu za list Politika, uoči današnje posjete Srbiji, Kamikava je navela i da je Japan zabrinut zbog niza događaja koji su doprinijeli podizanju tenzija na sjeveru Kosova i dodala da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, "od najveće važnosti".

Kamikava je ukazala da Japan, kao strateški partner Evropske unije, podržava evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, i podsjetila da je njena zemlja 2018. pokrenula Inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom, vođena idejom da razvojem ekonomije regiona može da doprinese miru i stabilnosti.

 

 

"Od tada su posjete na visokom nivou između naše dvije zemlje postale učestalije, a naši ekonomski odnosi snažniji, čime naši celokupni odnosi prave iskorak u sledeći stadijum", dodala je šefica japanske diplomatije.

Ona je navela da Inicijativa za saradnju sa Zapadnim Balkanom ima dva uporišta - pomoć društveno-ekonomskim reformama Srbije i drugih država Zapadnog Balkana u cilju njihove evropske integracije i pomoć međusobnoj saradnji zemalja regiona.

"Do sada, Japan je posredstvom ambasade u Srbiji, Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i drugih sprovodio pomoć Srbiji u raznim oblastima, poput razvoja privatnog sektora, mjera koje se odnose na klimatske promjene, zaštite životne sredine, zdravstva, obrazovanja, društvenog blagostanja i drugog", napisala je ministarka.

Posle pokretanja Inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom Japan je počeo da radi na podsticanju dolaska japanskih kompanija u taj region, navela je Kamikava i dodala da ekspanzija japanskih kompanija u Srbiji stabilno napreduje iz godine u godinu, kako u pogledu broja kompanija, tako i u ukupnom iznosu investicija.

"Nakon što su kompanije 'Tojo tajer' i 'Nidek' otvorile fabrike u decembru 2022. i maju 2023. godine, u martu ove godine je najavljena i izgradnja novog postrojenja kompanije 'JFE Šođi', čime se velike investicije u vezi s automobilskom industrijom nastavljaju", ukazala je Kamikava uoči sastanaka sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i šefom diplomatije Markom Đurićem.

Dodala je da će Japan sarađivati sa Vladom Srbije kako bi daljim investicijama japanskih kompanija pomogao evropskim integracijama Srbije, vođen idejom da "u ekonomskoj stabilnosti leži ključ za mir i stabilnost u regionu".

Kamikava je navela i da Srbija od 2018. napreduje u društveno-ekonomskim reformama koje vode evrointegracijama i podsetila da je u aprilu upriličena primopredaja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Nikola Tesla A", što je prvi projekat Jen-kredita obezbeđenog Srbiji.

"Osim što ovaj projekat doprinosi ubrzanju zelene tranzicije Srbije, koja se nalazi na putu prelaska s uglja na obnovljive izvore energije, smatram da je važan i sa tačke gledišta doprinosa koji daje razvoju zemalja Zapadnog Balkana. Stoga Japan želi da nastavi da ulaže napore u cilju dekarbonizacije zapadnog Balkana", dodala je.

Kamikava je rekla i da Japan prepoznaje ekonomsku pomoć Ukrajini u okviru međunarodne solidarnosti, uključujući pridruživanje Srbije zajedničkoj deklaraciji na Samitu za mir u Ukrajini, održanom 16. juna u Švajcarskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније