Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

14. 07. 2024. 12:25 >> 12:24

angažovana i vojska

U S. Makedoniji proglašena krizna situacija zbog požara

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je kriznu situaciju zbog požara u cijeloj zemlji, a predsjednica Sjeverne Makedonije naredila angažovanje vojske na borbi sa požarom na području mjesta Negotino.

Na sinoćnjoj shednci Vlade donijeta je odluka o postojanju krizne situacije zbog povećane pojave požara na teritoriji Republike Sjeverne Makedonije u trajanju od 30 dana, "kao rezultat toplotnog talasa i stanja sa požarima".

Precizira se da je Ministarstvo unitrašnjih poslova zaduženo da angažuje policijske snage u gašenju požara, Ministarstvo zdravlja i zdravsveni personal da budu u pripravnosti u vrijeme trajanja kriznog stanja, a Ministarstvo finansija da obezbijedi dodatna namjenska sredstva ukoliko za tim postoji potreba.

Vlada Hristijana Mockoskog je, ističe se u saopštenju, predložila predsjednici Sjeverne Makedonije Gordani Siljanovskj Davkovoj da odluči o učešću dijela pripadnika Armije Republike Sjeverne Makedonije u suočavanju sa kriznom situacijom.

Siljanovska Davkova je danas objavila da je kao vrhovni komandant izdala naređenje da se Armija angažuje na gašenju požara na području Negotina, na jugu zemlje, nakon čega je načelnik Generalštaba Kopnene vojske potpukovnik Vasko Đurčinovski naredio angažovanje potrebnih kapaciteta za borbu sa požarom.

"Stotinu pripadnika Armije i dva helikoptera MI 8/17 iz sastava vazduhoplovstva u ranim jutarnjim satima u koordinaciji sa svim uključenim subjektima počinju koordinisano i ciljano angažovanje na gašenju požara na području planine Serta u negotinskom reonu", napisala je predsjednica Sjeverne Makedonije na Fejsbuku.

Prema informacija Centra za upravljanje krizama Sjeverne Makedonije, na području Negotina na obroncima planine Serta postoje tri aktivna požara koja su nastala iz istog požara i sada su odvojena.

Na toritiriji cijele Sjeverne Makedonije, navodi taj centar, na otvorenom prostoru u posljednja 24 sata je registrovan ukupno 21 požar, od kojih je sedam aktivno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније