Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

11. 07. 2024. 11:00 >> 11:00

Deklaracija sa samita u Vašingtonu

"NATO ostaje posvećen Zapadnom Balkanu"

Lideri NATO usvojili su na samitu u Vašingtonu zajedničku deklaraciju u kojoj se pored drugog navodi da NATO ostaje snažno posvećen bezbjednosti i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana koji je "od strateškog značaja za Alijansu".

"Nastavićemo da unapređujemo politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i bezbjednost i suprotstavili se zloćudnom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber prijetnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri", navodi se sinoć usvojenom tekstu.

Dodaje se da su demokratske vrijednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusjedski odnosi od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i da se očekuje nastavak napretka u tom pogledu.

U deklaraciji se navodi i da NATO ostaje posvećen kontinuiranom angažovanju na Zapadnom Balkanu, uključujući i preko kosovskih snaga (KFOR) koje predvodi.

Na samitu u Vašingtonu, lideri zemalja članica obavezali su se da da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu na "nepovratnom putu do pune evroatlantske integracije, uključujući članstvo u NATO" i najavili pomoć toj zemlji od 40 milijardi eura u narednih godinu dana, a Kinu su pozvali da prestane da podržava Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније