Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

09. 07. 2024. 14:00 >> 14:00
Čitaj mi:

14 srebreničkih žrtava

Iz Visokog ispraćena kolona s tabutima

Iz Visokog je danas ispraćena kolona s tabutima u kojima se nalaze posmrtni ostaci 14 srebreničkih žrtava, a po dolasku u Sarajevo nakratko se zaustavila ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Okupljeni građani su odali poštu žrtvama i položili cvijeće na tabute.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da su se građani okupili da iskažu "pijetet žrtvama jedinog genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata".

"Genocid je počinjen. Osim presuda sudova u UN postoje brojne rezolucije, koje su usvojile druge države. Od 23. maja imamo i rezoluciju Generalne skupštine UN. Istinu o počinjenom genocidu niko nikada ne može izbrisati", kazao je Bećirović novinarima.

Portparolka Instituta za nestale BiH Emza Fazlić izjavila je za regionalnu N1 televiziju da je većina žrtava koje će ove godine biti sahranjene u Potočarima ekshumirana od 2000. do 2011. godine i da se čekalo da njihove porodice daju saglasnost da budu sahranjene.

"Izuzetak je najmlađa žrtva Beriz Mujić. On je ubijen 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju prošle godine na području Sutjeske. Najstarija žrtva koja će se ukopati je 68-ogodišnji Hamed Salić, a 2013. godine su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u mjestu Slap u Žepi", rekla je Fazlić.

Najavljeno je da će kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava u popodnevnim časovima stići u Srebrenicu, a 11. jula biće sahranjeni u Memorijalnom centru u Potočarima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније