Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rts.rs.

30. 06. 2024. 22:40 >> 22:42

Visoki predstavnik EU

Borelj: Za napredak dijaloga Beograda i Prištine potrebni hrabrost i politička volja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ocijenio je da je tokom njegovog mandata u okviru dijaloga Beograda i Prištine urađeno mnogo, dodajući da su za napredak u dijalogu Beograda i Prištine potrebni hrabrost, vizija i politička volja lidera obje strane.

Žozep Borelj je u autorskom tekstu, objavljenom na portalu EEAS, istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u središtu angažovanja EU na Zapadnom Balkanu.

"Neophodno je deblokirati evropsku budućnost za obje strane i ojačati bezbjednost i stabilnost u regionu", ocijenio je Borelj.

U osvrtu na događaje tokom svog mandata, Borelj je istakao da je u okviru dijaloga urađeno mnogo tokom proteklih godina, i dodao da proces dijaloga može napredovati samo onoliko koliko su na to spremne obje strane.

"Posredovanje EU ne može donijeti veću normalizaciju nego što Kosovo i Srbija žele. Za nekoliko mjeseci, različiti ljudi će biti zaduženi za ovu temu u Briselu, ali se očekivanja Evropske unije i njenih država članica neće promijeniti. Obaveze Kosova i Srbije neće nestati", istakao je Borelj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније