Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RTS [ M.V. ]

28. 06. 2024. 13:53 >> 13:53
Čitaj mi:

SRBIJA

Vučević: Vidovdan ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je da je Vidovdan dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost. Vučević je u obraćanju posle polaganja vijenaca kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu poručio da je Vidovdan ugaoni kamen "naše kulture i nacionalnog identiteta". Održana je svečana sjednica Vlade Srbije. Prikazano je naoružanje i vojna oprema.

"Vidovdan je ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta. Vidovdan je podsjetnik na ključne trenutke i iskušenja kroz koje smo kao narod prošli u istoriji. Sudbonosni 28. jun nije samo datum u nekom kalendaru, već momenat koji simbolizuje otpornost, požrtvovanost i ono sve što je dobro u nama. Vidovdan je javna ispovijest kolektivnog sjećanja koje opominje i budi, hrabri i bodri, krijepi i uči. Vidovdan je i to da zapamtimo dan kada smo pobijedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sjećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu, rod i vjeru, prije Kosova, na Kosovu i poslije Kosova", istakao je predsjednik Vlade Srbije.

Među njima je, dodao je premijer, na prvom mjestu sveti knez Lazar koji se 1389. godine prije privolio nebeskom nego prolaznom zemaljskom carstvu.

"Lazar je donio odluku da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega, što oličava duh Vidovdana. A to je biranje časti umjesto potčinjavanja nepravdi, jačem i snažnijem. To je ono što niske duše utamničene ropskim lancima niti mogu da shvate, niti da razumiju", naglasio je Vučević.

Istakao je da je taj kolosalni boj duboko urezan u nacionalnu svijest, podsjećajući nas na visoku cijenu slobode.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније