Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RSE [ M.V. ]

22. 06. 2024. 15:54 >> 15:54
1

BEOGRAD

Vojni vrh Srbije primio delegaciju kineskog Univerziteta nacionalne odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je u subotu delegaciju Univerziteta nacionalne odbrane Narodnooslobodilačke armije Kine koja boravi u posjeti Srbiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane 22. juna.

Kako je saopšteno, kinesku delegaciju je predvodio dekan Akademije vojnog menadžmenta general-major Vu Fengming, a u njegovoj pratnji su bili najistaknutiji polaznici Kursa strategijskog komandovanja, koji se na Univerzitetu usavršavaju i pripremaju za najviše dužnosti u sistemu odbrane Narodne Republike Kine.

Visoki oficiri Narodnooslobodilačke armije Kine borave u Srbiji u okviru saradnje srpskog i kineskog univerziteta odbrane. Kako navodi Ministarstvo odbrane Srbije, tokom boravka će posjetiti neke od jedinica Vojske Srbije u Beogradu i okolini.

"General Mojsilović je gostima, kojima su ovom prilikom predstavljeni organizacija, misije i zadaci Vojske Srbije, poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Republici Srbiji, izražavajući zadovoljstvo ukupnim odnosima naših zemalja, zasnovanim na uzajamnom poštovanju, razumijevanju i tradicionalnom prijateljstvu", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Srbija i Kina ističu da održavaju "čelično prijateljstvo". To je ponovljeno početkom maja, kada je kineski predsjednik Si Đinping boravio u dvodnevnoj posjeti Beogradu.

U aprilu 2022. Kina je Srbiji isporučila djelove kineskog protivvazdušnog (PVO) raketnog sistema FK-3. Tu isporuku je zvanični Beograd dogovorio sa Pekingom 2019. godine.

Evropska unija i Sjedinjene Države su više puta izrazili zabrinutost zbog nabavki naoružanja Srbije iz Rusije i Kine, jer se od Srbije, kao od države kandidata za članstvo u EU očekuje da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa evropskim blokom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније