Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ N1 ]

17. 06. 2024. 19:19 >> 19:19
Čitaj mi:

Novi SUDIJA, prethodni otišao u penziju

Suđenje klanu Veljka Belivuka počelo ispočetka

Suđenje klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava počelo je ispočetka, jer je u procesu promijenjen predsjednik sudskog vijeća, odnosno zato što je sudija koja je dvije godine vodila ovaj postupak otišla u penziju.

Nova predsjednica sudskog vijeća u postupku protiv klana Belivuk-Miljković je sudija Zorica Avramović, koja je u Specijalni sud raspoređena iz krivičnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu.

Suđenje je, kako i propisuje Zakonik o krivičnom postupku, počeo u potpunosti iznova. U sudnicu su osim 25 optuženih došla i trojica okrivljenih saradnika koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice i nagodili se na niže kazne zatvora.

Riječ je o visokorangiranim članovima ovog kriminalnog klana Srđanu Laliću, Bojanu Hrvatinu i Nikoli Spasojeviću.

Njihova svjedočenja o tome na koji način je klan pripremao otmice, mučio i ubijao svoje žrtve su uz dokaze sa „skaja“ ključna u ovom postupku.

U sudnici jedino nisu bila prisutna dvojica optuženih Boris Karapandžić i Aleksa Stošić zbog zdravstvenih problema, a njihovi branioci su sudu priložili dokaze o tome. Stošić je izostao zbog operacije proširenih vena, a Karapandžić zbog operacije tetive zbog koje nosi gips.

Sudski postupak je razdvojen u odnosu na njih dvojicu i suđenje je počelo.

Inače, od 30 pripadnika klana, njih 12 je pušteno iz pritvora i brane se sa slobode.

Na današnjem ročištu razriješeni su advokati dodijeljeni određenim optuženima po službenoj dužnosti. Razlog je to što ti optuženi imaju izabrane branioce i ovi im više nisu potrebni. Razriješeni advokati su napustili sudnicu pozdravljajući svoje dosadašnje klijente, koji su im uzvratili pozdrave iz izdvojenog dijela sudnice u kom sjede.

Na pitanje predsjednice vijeća da li prisutni žele da se dvije optužnice ponovo čitaju ili može da se konstatuje da su svi upoznati sa njihovim navodima, drugooptuženi i jedan od dvojice vođa ovog klana Marko Miljković podigao je ruku u znak da želi da se to ponovo obavi.

Postupajući tužilac Zoran Babić pročitao je navode optužnica, kojima se članovi kriminalnog grupe terete za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Prva optužnica okrivljene tereti za ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića, dok im druga na teret stavlja ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Kada je tužilac završio izlaganje optužnica, okrivljeni su se kratko izjašnjavali o krivici. Svi su negirali izvršenje krivičnih djela za koja se terete, dok su samo okrivljeni saradnici priznali krivicu. Tek nekoliko njih je navelo da će iznositi odbranu i da će odgovarati na pitanja suda, dok su većinom svi bili istog stava da na pitanja tužilaca neće odgovarati.

Uvodna izlaganja iznijeli su tužioci, dok će advokati odbrane to učiniti na sjutrašnjem ročištu.

Podsjetimo, ovo suđenje je prekinuto i vraćeno na početak u fazi u kojoj su se već dva mjeseca izvodili dokazi sa „skaja“ na kojima se optužnica temelji.

Ti „skaj“ dokazi, koje je srpsko tužilaštvo dobilo od francuskih organa putem međunarodne pravne pomoći, podrazumijevaju tekstualne i glasovne poruke, kao i fotografije koje su članovi Belivukovog klana međusobno razmjenjivali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније