Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

17. 06. 2024. 19:03 >> 19:05
Čitaj mi:

STANO

"Ako dođe do zaoštravanja na Kosovu, EU će preduzeti mjere jače od saopštenja"

Ako Evropska unija (EU) utvrdi da je došlo do novog zaoštravanja na Kosovu, moraće da posegne, ako bude nužno i za nekim drugim mjerama, a ne samo saopštenjima, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Evropska unija je zabrinuta zbog situacije na sjeveru Kosova jer smo već mjesecima svjedoci jednostranih i neusaglašenih poteza koji vode novim zaoštravanjima", rekao je Stano.

On je dodao da je to i dio rasprave koja se u EU vodi u sklopu razmatranja da li će biti produžene restriktivne mjere Savjeta ministara Unije prema Kosovu.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je time odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na tvrdnje zvaničnika u Prištini da bi EU ovih dana mogla ukinuti te mjere.

Stano je stavio do znanja da će o tome isključivo odlučiti Savjet ministara EU na temelju Borelovog izvještaja, napomenuvši da nema nikakvih osnova da se o tome unaprijed spekuliše.

Borelov portparol je predočio da je "stalno zaoštravanje i bilo razlog za preduzimanje restriktivnih mjera EU" prema Prištini i naglasio da "EU naravno očekuje da vlasti u Prištini učine korake ka smanjivanju zategnutosti".

"Ali mi istovremeno isto to očekujemo od srpske strane, jer obje strane imaju obaveze i dužnost da učine sve što mogu zajedno s njihovim saveznicima, pristalicama, partnerima da spriječe bilo kakvo novo zaoštravanje", dodao je.

Stano je time takođe odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na nedavno saopštenje vlasti u Prištini da su otkrivene veće količine oružja i uniforme srpske vojske i policije.

"Ukoliko EU vidi da je došlo do novog zaoštravanja, EU će morati da posegne, ako bude nužno, i za nečim drugim, a ne samo javnim saopštenjima", rekao je.

"Očekujemo da će sve strane učiniti sve u svojoj moći da smanje zategnutost i da pomognu da se konačno izađe iz stalnog kruga zaoštravanja i da se vratimo tamo gdje smo bili, a to je platforma Dijaloga s ciljem da se hitno sprovedu sporazumi na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Stano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније