Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

11. 06. 2024. 14:55 >> 15:06
6
Čitaj mi:

"VEZE U VELIKOM USPONU"

U Banjaluci otvorena Kancelarija Ambasade Rusije

U Banjaluci je danas svečano otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije što je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio kao "istorijsko" i istakao da su veze Rusije s Republikom Srpskom "u velikom usponu", a da su "kontakti na najvišem nivou postali redovni".

"Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije… Širenje diplomatskog kora (iz Sarajeva) na Banjaluku svjedoči o povećanju značaja i autoritetu Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazao je Lavrov u video-poruci.

Zahvalio je predsjedniku RS Miloradu Dodiku i episkopu banjalučkom Jefremu, kao i svima drugima koji su učestvovali u pripremi za otvaranje te kancelarije na čemu se, kako je rekao, radilo nekoliko godina.

"Uvjereni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada (u Banjaluci) inspirisati naše kolege da kreativno rješavaju zadatke s kojima se suočavaju", rekao je Lavrov.

Lavrov je kazao da Rusija i RS "njeguju antifašističku tradiciju" i da je RS "uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije".

Naveo je da u RS posluju velika ruska preduzeća i da su uspostavljene značajne veze u nauci, kulturi, prosveti i sportu, a ubuduće će pažnja biti usmjerena na "izgradnju rusko-srpskog hrama", kao "duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci" što će biti "najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koje povezuju naše narode".

"Nastavićemo da razvijamo kontakte univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj", kazao je ministar spoljnih poslova Rusije, pozdravio početak rada "Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku" i nastavu ruskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i na Univerzitetu u Banjaluci.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније