Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/RTS.rs/M.L.B.

08. 06. 2024. 12:30 >> 12:30
13
Čitaj mi:

svesrpski sabor

Patrijarh Porfrije: Ne sabiramo se protiv bilo koga

U Beogradu se održava Prvi svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska". Na saboru učestvuju delegacije iz Srbije i Republike Srpske. Saboru prisustvuje i predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić kao i lider DNP-a Milan Knežević.

Poglavar Srpska pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je na danas, u hramu Svetog Save u Beogradu, da su se na molebanu "sabrali da se pomole Bogu za jedinstvo duhovno, sabornost naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima".

"Sabiramo se da bismo darove koje smo dobili od Boga upotrebili za dobro u slavu Božiju zbog svega i za sve. Riječju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za - za dobro najprije svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas. Svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš, i neće i ne može biti blagosloven", rekao je patrijarh Porfitije, tokom molebana za Srbiju i Republiku Srpsku, kojem prisustvuju predsjednici Srbije i SR Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je "ne tako davno, prije samo par decenija bilo nezamislivo da se pravoslavni Srbi okupe sa svih strana u hramu Božijem sa državnim rukovodstvom, sa istaknutim predstavnicima društva, privrede, kulture, vojske i da čuju majčinsku toplu riječ Crkve koja ne pravi razliku među djecom".

"Mnogima je to nezamislivo i danas. Crkva i njih i sve drugi neprestano poziva i vapi raširenih ruku da dođu u bratski zagrljaj, u dom Božiji, u dom Svetog Save pomiritelja i ujedinitelja braće i naroda", poručio je patrijarh Porfirije.

Moleban je služio patrijarh srpski Porfirije. Molebnu su prisustvovali predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i predsjednik Skupštine Crne Gore i lider NSD Andrija Mandić.

U Palati Srbija poslije molebana sastali su se danas premijer Srbije Miloš Vučević i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Vučić: Posvetićemo pažnju ekonomskom napretku 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednicima parlamenata i vlada Srbije i Srpske, kao i sa patrijarhom Porfirijem i poručio da će posebna pažnja biti posvetićena ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova saradnje.

"Posebnu pažnju posvetićemo ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova saradnje. Nastavićemo da se zalažemo za očuvanje mira, stabilnosti, nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta", objavio je Vučić na instagramu.

Centralno obilježeljavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počeće u 17 časova na Trgu Republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na lijevoj obali Save.

 

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније