Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ N1 ]

07. 06. 2024. 13:13 >> 13:13
1
Čitaj mi:

Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Sretenje treba da bude Dan RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio u Rusiji da će predložiti da se Dan RS slavi na Sretenje, 15. februara, a da se 9. januara, što je do sada bio Dan RS, ubuduće slavi "Dan nastanka Republike Srpske".

Dodik je u Sankt Peterburgu, gdje je na Međunarodnom forumu, rekao da će promjenu datuma Dana RS predložiti sjutra, u subotu, na Svesrpskom saboru u Beogradu – prenijela je RTRS.

Dodik je 3. januara ove godine izjavio da je 9. januar Dan Republike i da to ne može da bude nijedan drugi dan.

Ustavni sud BiH je dva puta, 2016. i 2019. godine, proglasio neustavnom slavljenje Dana RS 9. januara, navodeći da se time diskriminišu ostala dva konstitutivna naroda jer je tog dana i „Krsna slava RS“, Sveti Stefan.

Za Ustavni sud BiH nije sporno obilježavanje Dana RS, već što je to 9. januara, kada je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH 1992. godine u Sarajevu donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH.

Dodik je januara rekao novinarima u Banjaluci da „ne može neko sa strane doći i nama reći šta ćemo obeležavati. To je isto kao kad bi neko došao i nama rekao da 7. januar nije Božić – tako mi to gledamo“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније